Ще бъде въведен дрескод за общински съветници - имало е случаи когато са идвали с анцузи и тениски на работа, посочи кметът
Години наред Кюстендил е на дъното по заплати, коментира кметът на града Огнян Атанасов.

„Борим се за промяна и ще го направим. Мога да дам конкретен пример със сектор „Туризъм”. Това, което сме възприели като действия, е да сме една от петте общини в България, които участват на абсолютно всички туристически изложения. Сега Кюстендил ще бъде рекламиран в Будапеща, Букурещ, Истанбул, Дубай, Берлин. Липсва реклама, когато я направим, ще дойдат и парите”, каза още Атанасов.

Общинският съвет реши: 7 200 лв. ще е заплатата на кмета на Дупница

Той допълни, че ще бъде въведен дрескод за общински съветници. „Имало е случаи, когато колегите са идвали с анцузи и тениски на работа, което не е приемливо”, поясни кметът.

Припомняме, че Общинският съвет в областния град реши почти единодушно новият първи в общината да получава 7500 лева на месец. Възможността кметските заплати да не са фиксирани доведе за пореден път до абсурдни ситуации. Така, например, кметове на малки населени места взимат в пъти повече пари от градоначалници на големи областни градове.

На въпрос на какъв принцип се определят заплатите в общините, Атанасов заяви следното: „Председателят на Общинския съвет предлага възнаграждения, които се обсъждат и се преценява дали да го гласува. Заплатата на кмета е държавно делегирана дейност и се подсигурява от държавата целево. Нашите съграждани приемат позитивно увеличаването на възнаграждението, за което говорим. Моят предшественик работи близо 4 години без заплата в първия си мандат”.
NOVA