/ Дарик-Кюстендил,архив
Резултатите от първия етап на класирането за училища с профилирани паралелки и за част от професии с прием в 8 клас могат да се проверят на един от двата сайта:https://priem.mon.bg или http://7klas.mon.bg. Списъци с класираните за паралелките от област Кюстендил са обявени и в училищата-гнезда ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Кюстендил или ОУ „Христаки Павлович” – Дупница.

От 28 до 30 юни 2017 г. учениците класирани на I-ви етап на класиране за прием в VIII клас за учебната 2017/2018 година трябва да се запишат в училището, в което са приети или там да подадат заявление за участие във втори етап на класиране. В заявлението учениците не могат да променят и пренареждат желанията си. Във II-ри етап на класиране тези ученици се класират на мястото си от I-ви етап или по по-предно свое желание. Некласираните на I-ви етап ученици не подават заявление за II-ри етап на класиране, те автоматично участват в това класиране.
Учениците класирани по първо желание трябва да се запишат в приетото училище. Ако не се запишат в посочения срок не запазват мястото си и могат да подават заявление за участие в Трети етап на класиране само за паралелките със свободни места.