Избирателка в Овчарци гласувала с личната карта на сестра си. Съдът решава за нови избори на 28.04
Избирателка в Овчарци гласувала с личната карта на сестра си. Съдът решава за нови избори на 28.04 / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Избирателка от Овчарци е гласувала с личната карта на сестра си по време на частичните избори за кмет на селото, на 23 март. Справка на ОД МВР- Кюстендил установи и мъж, който е гласувал с лична карта, с изтекъл срок на валидност. Административен съд- Кюстендил ще се произнесе по искането на ПП ГЕРБ за касиране на изборите в Овчарци на 28 април, обяви съдията- докладчик Даниела Петрова.
Силвия Ранова е отбелязана като гласувала в избирателния списък, но срещу името й са записани личните данни на нейната сестра.Цветелина, която не фигурира в списъка на гласувалите лица. Димитър Велинов е мъжът гласувал с невалидна лична карта. По информация на Дарик, СИК е установила факта, но едва след като бюлетината е пусната в урната.

Избирателка в Овчарци гласувала с личната карта на сестра си. Съдът решава за нови избори на 28.04
netinfo

Адвокатът на ГЕРБ, Милен Попов пледира пред съдия Петрова за касиране на изборите, заради допуснати съществени нарушения на изборния процес.
"Установи се, че отразеното в протокола на СИК не е истина. Не е отразено, че бюлетините получени за изборите са 1051, а не както е трябвало 1050. СИК си е позволила да унищожи бюлетината надпечат, след края на изборния ден. Създават се съмнения за контролиране на тайния вот на избирателите и практикуване на т. нар. "индианска нишка". Не отговарят на истината и записаните в протокола действителни гласове за двамата кандидати, на единия 6 повече, а на другия 6 по- малко. Броят на недействителните бюлетини не е 18, защото една от бюлетините с вот за кандидата на ПП ГЕРБ е действителна", заяви Милен Попов. Според адвоката на ГЕРБ може да се потърси наказателна отговорност и спрямо двете сестри, една от които е гласувала с личната карта на другата.
Председателят на ОИК- Сапарева баня, Александър Алащинов не отрече, че са допуснати нарушения от СИК, но пледира пред съда, че те не оказват влияние върху крайния изборен резултат.
"В деня на изборите в Овчарци и след края му в ОИК не са постъпвали никакви жалби. Ние няма как да удостоверим точно ли преброени гласовете, защото нямаме достъп до бюлетините. Всички бюлетини са показвани, при броенето на кандидатите и на техните застъпници, разпределяни са на купчинки. При тази недействителна бюлетина, с вот за кандидата на ГЕРБ, СИК е взела решение, че знака "Х", повече прилича на знака "+". Няма как да установим бюлетината надпечат, защото бюлетините идват от печатницата в кочани по 50, чрез общинска администрация. Тя не може да се използва за "индианска нишка", защото няма двата необходими за вот печата на комисията. Тази бюлетина е показана на всички присъствали на броенето и унищожена., но не е разкъсана, като е сложена при изборните книжа", заяви председателят на ОИК- Сапарева баня. Алащинов отдаде на напрежението по време на изборния ден, пропуска на комисията да позволи на Димитър Велинов да гласува с лична карта, с изтекла валидност. Единственият начин да се установи дали една лична карта е на лицето, която я представя пред комисията е снимката на документа, допълни Алащинов.