Иван Ибришимов: Гласуваният бюджет на НЗОК не отговарят на нуждите на здравната система
Иван Ибришимов: Гласуваният бюджет на НЗОК не отговарят на нуждите на здравната система / личен архив

Според депутатът от Коалиция за България Иван Ибришимов гласуваният днес бюджет на Националната здравноосигурителна каса не отговарят на нуждите на здравната система.
„Управляващите днес гласуваха бюджета на НЗОК. Той беше представен като добре балансиран, с предвидено увеличение в размер на 247 млн. лв., спрямо 2016 г. Въпреки това, аз гласувах против, защото според мен, този бюджет и заложеното в него увеличение не отговарят на нуждите на здравната система. Само, ако вземем предвид неразплатените задължения за лечение на пациенти в чужбина, в размер на 180 млн. лв. и неразплатените задължения на касата към българските болници за вече извършени и проврени дейности, в размер на над 80 млн. лв., ще се окаже, че само тези две суми са повече от предвиденото увеличение, което иначе е разпределено за болнична и извънболнична помощ", заяви на личната си страница в социалните мрежи Иван Ибришимов.

Обезпокоително според него е, че цитирам „Дори след въвеждането на безумния пръстов отпечатък, който беше замислен като гарант срещу злоупотребите в системата, днес отново говорим за лимити и се налагат ограничения за лечение на здравноосигурени пациенти в болниците, а това е в нарушение на техните конституционни права. От друга страна, този бюджет не е адаптиран към новата здравна стратегия, приета преди година от 43-то Народно събрание. Министър Москов си отиде, но за съжаление ни остави не само система за пръстов отпечатък, но и траен отпечатък върху системата на здравеопазване в България".