Паоло Туркони
Паоло Туркони / netinfo
Варианти за решение на проблема с измръзването на овощните плодове в кюстендилско през пролетта, предложи на земеделски производители от региона италианския учен, д- р по селскостопанските науки Паоло Туркони. Той работи с българска фирма, като предлага разработки на биопрепарати за растителна защита. Паоло Туркони е в Кюстендил по покана на Младен Ризов, като днес е разгледал две овощни градини, с ябълки и череши.
 
“Видяхме голям проблем, след измръзването през пролетта. Ще се опитаме да представим методи, приложени в Италия и други страни. Надявам се да намерим решение за българските фермери. Често има такива проблеми със слани и измръзване през пролетта.
Имаме стратегия, защото в такава ситуация е много трудно, решението не е само едно. Растенията, дърветата са различни, ябълките са различни от черешите и трябва да изградим най- добрата стратегия за всяко отглеждане на най- добрата култура. Можем да намерим решение на проблемите. Разбира се, майката природа е достатъчно непредсказуема и понякога и ние не можем да се справим с това”, заяви Паоло Туркони.

Земеделски стопани
Влади Владимиров


“Трагедия е това, което се случи с насажденията в Кюстендил. Искаме да намерим решение за следващи години, дано да няма такива аномалии, но все пак фермерите да се запознаят с вариантите за решения на този проблем, със сланите и измръзването. Но и не само, а и предстоящите проблеми с напукването на черешите, как да се предпазим с черешовата муха, очаква се и проблема дрозофила сузуки”, коментира управителят на фирмата за растителна защита, инженер- агроном по професия Здравка Смиленова.
 
Има нова разработка на Паоло Туркони, като новият продукт действа и физиологично на растенията.
 
“Всичко, което предлагаме и с 0 дни карантинен срок. Всичко е безвредно, става дума за биопродукти за растителна защита”, заяви Смиленова.
 
На срещата присъстват и представители на застрахователна компания, които ще предложат продуктите си за защита на земеделските производители.
 
Дарик- Кюстендил