Голям пожар в землището на Фролош, гори над 100 дка иглолистна гора
Голям пожар в землището на Фролош, гори над 100 дка иглолистна гора / Дарик Нюз, архив

Пожар е обхванал над 100 дка иглолистна гора в землището на село Фролош, община Кочериново. В голямата си част, той е низов, като само на места е върхов, уточни говорителят на ОД МВР- Кюстендил Катя Табачка. Няма опасност за местното население.
В гасенето участват служители на противопожарните служби в Дупница и Рила, 30 служители на Югозападното държавно предприятие и местно население. Използват се 2 специализирани автомобила на предприятието за гасене на пожари и други два противопожарни автомобила.
Пожарът е възникнал около 12 ч., разраства се и до момента е обхванал обща площ от 250-300 декара, горят и сухи треви и храсти, самозалесили се земеделски земи. По думите на директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, който е на мястото на пожара, предположенията са, че пламъците са тръгнали от близката махала. Най-вероятно отново човешка небрежност или неспазване на елементарни противопожарни правила е причината за поредното запалване, коментира Дамянов.
В момента усилията на горските служители и екипите на пожарната са насочени към овладяване на пожара и недопускане на по-нататъшното му разпространение към гората, информират от Югозападното държавно предприятие.