Гласувайте само със знак Х на референдума
Гласувайте само със знак Х на референдума / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

На първия български национален референдум, след демократичните промени ще се гласува само със знака Х и син химикал. Бюлетина с ръкописно изписан хикс, като панделка или друг знак правят вота невалиден, каза за Дарик секретарят и говорител на Районната избирателна комисия Мая Шишкова.

Изборният ден започва в 6.00 ч. и приключва в 19.00 ч. Ако има опашка от избиратели пред секциите, членове на комисиите събират личните им карти и гласуването продължава, но не по-късно от 20.00 ч.

Гласоподавателите с увреждания на опорно- двигателния апарат или зрението могат да гласуват в специално определени от общините секции или в секция, която пожелаят.

"Членовете на СИК са обучени и няма да върнат избирател, който видимо страда. Един човек може да е придружител най- много на двама души, като има специален списък на лицата придружители, които се подписват срещу името си", коментира Шишкова.

Пред избирателната секция и в самата тъмна стаичка ще има образец на бюлетината за референдума и ще е показан знака, с който се гласува Х.

"Бюлетините пристигнаха, но са запечатани в пликове. Надявам се да няма разлика в хартията и технически грешки. В ляво ще е изписан въпроса- Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? В дясно ще са две квадратчета с възможните отговори- "ДА" или "НЕ". Избирателят трябва да влезе в тъмната стаичка, да отрази вота си, да сложи бюлетината в плика и тогава да излезе. В случите, в които избирателят покаже бюлетината си, тя се обявява за недействителна", коментира за Дарик говорителят на РИК Мая Шишкова.

Камери в изборните помещения не може да има. Всеки един от 4- те регистрирани в ЦИК Инициативни комитета може да има само по един представител в секция.