Фотосесия, игра, антични обреди, филми и разходки с файтон за Нощта на музеите в Кюстендил
Фотосесия, игра, антични обреди, филми и разходки с файтон за Нощта на музеите в Кюстендил / netinfo

С фотосесия с облекла от фонда на музея ще бъде открита Нощта на музеите в Кюстендил. Това ще стане на 15 май от 15.00 ч. По същото време всички желаещи ще могат да си направят и снимки пред реставрирана римска колесница, както и да се разходят с файтон сред парковото пространство на музейния двор. В 19.00 ч. ще бъде томболата за теглене на печелившите имена от играта "Отключи историята на своя град".

Час по-късно в Пирковата кула се открива изложба от картини от Художествения фонд на музея. В 20.30 ч. на Римските терми ще бъде направена театрална миниатюра в изпълнение на студенти по актьорско майсторство от ЮЗУ-Благоевград.

От 21.00 ч. е предвидено Факелно шествие от площад Велбъжд към двор-градината на музея. Половин час по-късно започва и програмата "Нощ в двора на музея". В нея ще може да се види "Античен обред - възлияние" в изпълнение на тракийско общество "Трескейа"-Пловдив; "Римски земеделски ритуал - Парилия"; "Кюстендилска сватба" и народни хора в изпълнение на  ТФ "Партньори - Кюстендил";  и "Летно кино" -  прожекция на открито на документални филми.

На 15 май всички музейни експозиции - Къща-музей "Ильо Войвода", Къща-музей "Димитър Пешев", Емфиеджиева къща, Етнографска експозиция и Комплекс "Св. Георги" в кв. Колуша - ще бъдат отворени за безплатно посещение от 10.00 ч. до 21.00 ч. Археологическата експозиция в зала "Асклепий" ще приема посетители до 1.00 ч. след полунощ.