Фотоизложба „Македония - спомени от Белото море във фоайето на община Дупница
Фотоизложба „Македония - спомени от Белото море във фоайето на община Дупница / Маргарита Петрова,Дарик радио

Фотоизложба „Македония - спомени от Белото море", която е подредена във фоайето на община Дупница показва непознатото лице на Беломорска Македония. С изложбата започнаха честванията по повод 111 години от Илинденско - Преображенското въстание. В изложбата са представени едни от малкото съхранение отломки от културно историческото ни наследство в Егейска Македония. Фотографиите са дело няколко млади запленени от историята хора, учредители на сдружение „Бело море", Елисавета Занешева, Тодор Георгиев и Радослав Христосков.

В изложбата са представени икони, стенописи, църкви, училищни сгради. Някои от църквите са действащи и днес с напълно променена самоличност, други са превърнати в руини, в които фреските са покривани с мазилка и пластове вар, надписите на български са заличени. Изложбата ще може да видите във фоайето на община Дупница до края на месец август.

Фотоизложба Македония - спомени от Белото море във фоайето на община Дупница
netinfo

 

 

Честванията по повод Илинденско - Преображенското въстание продължават и днес. В 19 часа ще бъдат поднесени цветя на паметните плочи на Никола Малешевски и Методи Димов. От 20 часа на парк "Рила" ще бъде показана гостуващата изложба на Държавна агенция "Архиви" и Институт за исторически изследвания при БАН - "1903 г. - ИЛИНДЕН, ПРЕОБРАЖЕНИЕ, КРЪСТОВДЕН", както и откъси от книги на Методи Димов в изпълнение на актьора - Иван Иванов. От 21 часа е премиерата на В ОГЪНЯ НА БОРБАТА И ЛЮБОВТА", филм за революционера Кръстьо Асенов.