Евродепутатът Андрей Ковачев
Евродепутатът Андрей Ковачев / netinfo
Евродепутатът от групата на ЕНП/ ГЕРБ д-р Андрей Ковачев участва в информационна дискусия с младежи на възраст между 15 и 25 години, която се проведе в Дупница. Инициативата бе по покана на кмета на общината инж. Методи Чимев.

Основната тема, която обедини участниците в дискусията бе свързана с предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС от януари 2018 година. В тази връзка младежите отправиха своите въпроси към Ковачев относно възможностите за участие на доброволци в дейностите по българското Председателство. Бяха обсъдени и възможностите за стажантски програми за младежи в европейските институции, младежки политики, инициативи и конкурси, организирани от Европейския парламент.

„Моят професионален път започна през 1998 година като стажант в ЕП. Никога не съм си представял, че 10 години по-късно ще се върна като представител на България в ЕП. Затова съм изключително развълнувам, говорейки пред млади хора, защото времето сега позволява много повече възможности, от колкото имаше в миналото. България никога не е била толкова свободна и отворена, а и освен това е част от съюз, гарантиращ мира в Европа”, сподели с младежите Андрей Ковачев.

Младежи
netinfo

„Кога ще наваксаме изостаналото, зависи само и единствено от нас! ЕС е помощ за самопомощ. Средствата, които получаваме са, за да наваксаме изостаналото в годините преди това. Младите трябва да знаят защо се е появило разделението между България и Македония, истината за комунизма, както и времената, в които държавата не е направила нищо за българите, останали извън пределите на страната по исторически причини”, каза евродепутатът.

В дискусията участваха още народният представител Ивайло Константинов, кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев и заместникът му Крум Милев.
„Андрей Ковачев знае 5 езика и благодарение на доброто образование е евродепутат. Той е бил стажант и е търсил сам възможности. Използвам възможността да му благодаря, че намери време да посети Дупница и да запознае вас, младите хора с възможностите за развитие“, заяви пред младежите кметът на Дупница инж.Чимев. Той подари на Ковачев икона на Св. Иван Рилски и книга с историята на Дупница.

Андрей Ковачев и Методи Чимев
netinfo

Младежите пък от своя страна попитаха кмета за възможността да основат младежки общински съвет. „Разбира се, че може и съм готов да съдействам. Дайте формулата и започваме. Това ще бъде от полза и за мен, и за съветниците, защото ще чуем свежи идеи, както и ще имаме от първо лице вижданията на младите хора за развитието на общината“, отговори инж.Чимев.

На срещата присъства и ръководителя на Областния информационен център – Кюстендил Любомира Велинова, която осигури информационни брошури за предстоящото Председателство и запозна младежите с възможностите на действащите оперативни програми в Кюстендилския регион.
 
Община Дупница