„Струма пее в Невестино
 „Струма пее в Невестино / снимки: Дарик-Кюстендил
12- тият фолклорен фестивал “Струма пее” е тази събота и неделя / 12- 13 август / в Невестино. По традиция той се организира в почивни дни около празника на общината, който е на 15 август / Голяма Богородица /. И в двата дни конкурсната програма започва в 09, 00 ч. на сцената в парка в Невестино, до река Струма и Кадин мост.
Участие са заявили изпълнители и състави от цяла България, от Монтана, Плевен, Панагюрище, от цяла Югозападна България.
В първият ден ще могат да се чуят и видят 115 изпълнения, във вторият ден те са над 130.

Авторитетното жури е в състав: Антоанета Асенова- Данова, експерт по хореография към РУО- София и представител на световната организация по фолклор в България; Петьо Кръстев, директорът на оркестъра на Ансамбъл “Пирин” и Светла Цветкова, преподавател по народно пеене в музикалното училище Любомир Пипков.

Фолклорният фестивал “Струма пее” ще бъде открит от кметът на община Невестино Димитър Стаменков, под чийто патронаж се провежда. Предвидени са награди за най- добрите изпълнения за деня, в песенно, танцово, инструментално и словесно изкуство, във възрастовите групи до 12, до 18 и над 18 години.

“За танцовите състави имаме изискване да имат изпълнение от Шопската фолклорна област. Журито ще класира по отделно изпълнителите на автентичен и на обработен български фолклор. Индивидуалните изпълнители ще получат медал и диплом, а групите- плакет и диплом. Предвидени са и специални награди за най- добрите формации / читалища, клубове /”, каза за Дарик секретарят на общината Антоанета Георгиева. Тя допълни, че община Невестино не събира такси за участие във фестивала.
 
Празникът на община Невестино е на 15 август, като откриването е в 13 ч. Гост- изпълнители ще бъдат Христо Косашки и Биляна, заедно с танцовата им формация. Празникът ще завърши с вечерна заря.
 
Дарик- Кюстендил