Ако температурите паднат под – 2 градуса има голяма опасност овошките в кюстендилско отново да измръзнат, това предупреди директорът на Института по земеделие- Кюстендил проф. д-р Димитър Домозетов.
„В началото на месец март отново имаше аномалии във времето и тогава градусите стигнаха до – 20 градуса, което засегна овошките, но не фатално. Имаше тук- там поражения по сливата и черешата, но те бяха малки. За да се получи нормална продукция е необходимо при семковите видове да завържат минимум 10-15 % от цветовете.
При костилковите този процент трябва да бъде 30- 35 %”, заяви Домозетов. Той допълни, че опасни са аномалиите, които ни очакват около 21 март, когато температурите могат да паднат до – 5 градуса.
„Ако тези отрицателни температури се задържат има голяма опасност да се случат и неприятни неща. Не го желая, защото така за 3- та поредна година ще се измръзнат овошките в региона. През миналата година температурните аномалии бяха през април”, каза още Домозетов.
„В началото на месец март отново имаше аномалии във времето и тогава градусите стигнаха до – 20 градуса, което засегна овошките, но не фатално. Имаше тук- там поражения по сливата и черешата, но те бяха малки. За да се получи нормална продукция е необходимо при семковите видове да завържат минимум 10-15 % от цветовете.
При костилковите този процент трябва да бъде 30- 35 %”, заяви Домозетов. Той допълни, че опасни са аномалиите, които ни очакват около 21 март, когато температурите могат да паднат до – 5 градуса.
„Ако тези отрицателни температури се задържат има голяма опасност да се случат и неприятни неща. Не го желая, защото така за 3- та поредна година ще се измръзнат овошките в региона. През миналата година температурните аномалии бяха през април”, каза още Домозетов.