/ darikradio.bg
Шофьорът на ученическия автобус, Румен Архипов  който спаси 12 деца от Кюстендил и загуби живота си, получи отличието “ГЕРОЙ на годината”, по време на церемонията “Мъж на годината 2018”. Призът получи дъщерята на Румен Архипов- Оля Архипова.

Церемония по награждаването на Мъж на годината 2018
Влади Владимиров

Историята е от 16 октомври 2018 година:
 
Румен Архипов шофира училищен автобус с 12 деца в него. По време на пътуването, той получава масивен инфаркт,  проявява обаче истинско геройство, като опитвайки се да овладее автобуса, натиска с двата си крака спирачката, дърпа ръчната такава, увива волана и изключва двигателя. Така автобуса спира в оградата на къща в село Слокощица. Няма пострадали при инцидента, незначителни са и щетите по автобуса!
 
Пренебрегвайки болката, която най- вероятно е изпитвал, в последните секунди от живота си Румен Архипов успява да спаси живота на 12 деца.
 
Има само една дума за постъпката му- ГЕРОИЗЪМ.
 
Човек, който в последният миг не мисли за себе си, а за здравето на децата, които вози в автобуса.
 
Румен Архипов, почетният гражданин на Кюстендил, който се отиде от този свят на 54 години.
Вечна му памет!

Проф. д-р Иво Петров е Мъж на годината за 2018 г. в организираното  за 11 поредна година от Дарик радио допитване. На тържествена церемония, един от най-добрите кардиолози у нас проф. Иво Петров получи от изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев историческата парадна офицерска сабя, давана на онзи мъж, показал кураж и достойнство.

Д-р Петров е сред най-успешните кардиолози у нас, за който говори и цял свят. Номинацията му бе за уникалното спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция, влизайки през бедрената артерия. За първи път в света проф. Петров постави стент в рисков случай като този. Тази операция е публикувана в журнала на американското медицинско дружество.

В края на миналата година Академията „Мъж на годината” определи тримата претенденти за отличието – проф, д-р Иво Петров, проф. Христо Пимпирев и Михаил Заимов.
По регламент за тях публиката гласува в уебсайтаwww.manoftheyear.bg, събралият най-много гласове бива обявен на Мъж на годината. В рамките на 40 дни, сайтът събра над 5000 гласа, близо 80%, от които за проф. Д-р Иво Петров, информира darikradio.bg.

„В последните 30 години не постигнахме това, което трябваше. Крайно време е да престанем да мрънкаме и е крайно време да започнем да изискваме и да осъзнаем, че в България стратегията на пасивното добро не върши работа. Нужно ни е настоятелното добро”, обяви победителят, след като изпълнителният директор на Дарик Радосвет Радев му връчи парадната офицерска сабя.

Церемония по награждаването на Мъж на годината 2018
Влади Владимиров

За МИС ТВ ЧАР в това издание бе избрана - Анна Ангелова – журналист в БНТ, отличена за своята работа и обществен принос в сферата на културата.

ТВ ПРОДУЦЕНТ НА ГОДИНАТА стана - Евтим Милошев – продуцирал любими на публиката сериали като „Дървото на живота“, „Откраднат живот“, ‚Дяволското гърло“ и „Столичани в повече“.

За ЛЕГЕНДА на годината бе обявен журналистът, публицист и  автор на документални филми Тома Томов.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ДАРИК бе връчена на Национална организация “Mалки български хора", а ДОПЪЛНИТЕЛНА НАГРАДА бе връчена на ДИМИТЪР МАНОЛОВ за принос по създаване на Център по въпросите на малките хора в България.

За НАЙ-СТИЛЕН МЪЖ бе обявен Христо Куртев, а за CHEF НА ГОДИНАТА – Мирослава Янакиева – кулинар, съосновател на MIAM, персонализирани услуги в сферата на храненето.

През годините отличието са печелили редица достойни хора - от президента Желю Желев, през спортистите Христо Стоичков и Димитър Бербатов, до учителя Теодосий Теодосиев.
darikradio.bg