ЧЕЗ обезопаси 54 щъркелови гнезда в Западна България
ЧЕЗ обезопаси 54 щъркелови гнезда в Западна България / netinfo

 ЧЕЗ монтира петдесет и четири нови метални платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда върху електрически стълбове в Западна България. Най-много съоръжения - 28, бяха инсталирани в района на регионално звено Гулянци. По 11 гнезда бяха обезопасени на територията на регионално звено Левски и обособено регионално звено Враца.

„Клоните на гнездата, разположени върху стълбовете, често се преплитат с проводниците и предизвикват късо съединение. Затова компанията ни полага сериозни усилия за предотвратяването на подобни инциденти. Като повдигаме щъркеловите гнезда на платформи, от една страна, опазваме живота на птиците, а, от друга -намаляваме риска от възникване на аварии и прекъсване на електрозахранването", каза Петър Докладал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Действията на ЧЕЗ са съобразени изцяло с миграцията на щъркелите. Изолирането на гнездата чрез поставяне на изкуствени платформи се осъществява от септември до март,

ЧЕЗ обезопаси 54 щъркелови гнезда в Западна България
netinfo
извън размножителния период на птиците.

 

 С цел да намали авариите и да запази живота на щъркелите през последните години  дружеството е монтирало 60 платформи и 18 бр. защитни покрития за проводници. Други над 800 гнезда се намират под постоянно наблюдение и в случай на необходимост ще бъдат предприети мерки за обезопасяването им. За да гарантира навременна реакция, ЧЕЗ си сътрудничи активно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП), Зелени Балкани и други неправителствени природозащитни организации.

ЧЕЗ обезопаси 54 щъркелови гнезда в Западна България
netinfo

Сигнали за опасни проводници и стълбове могат да бъдат подавани на денонощната информационна линия на компанията 0700 10 010 и на имейл адрес zaklienta@cez.bg.