Частични и нови избори за местна власт се проведоха в 16 общини и кметства в страната на 20 октомври.

Частични избори за местна власт се проведоха в 16 общини у нас, изборният ден приключи (ОБЗОР)

Някои избраха кмет, а други ще решат на балотаж.

Ето какви са резултатите по области:

Област Пловдив:

Жителите на карловското село Войнягово ще избират кмет на втори тур в частичните избори, който ще се проведе на 27 октомври. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия в Карлово.

Кандидатите, събрали най-много гласове на първи тур, са Петър Градев и Тодор Минковски. Градев е издигнат от коалиция „Заедно за силна община“ и е събрал 193 действителни гласове. Кандидатът на местна коалиция ГЕРБ (СДС) Минковски е получил 156 от гласовете на съгражданите си. 

Право на глас в село Войнягово имаха 848 жители. До частичните местни избори се стигна след като кметът на Войнягово бе осъден за присвояването на печка тип „камина“, елементи за парна инсталация и строителни материали от пенсионерския клуб в селото.

За кметския пост се съревновават петима кандидати - Тодор Минковски, Петър Градев, Чавдар Гановски, Съби Градев и Петър Петков. 

Веселина Бунтова, издигната от партия ГЕРБ, е избрана за кмет на хисарското село Ново Железаре, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Хисаря. За нея са гласували 75 души.

С право на глас в Ново Железаре бяха 184 души, като до урните вчера отидоха 77 на сто или 142 избирателя. Гласуването премина в една избирателна секция.

До частичните местни избори се стигна след като кметът на Ново Железаре почина при инцидент с електрическа тротинетка. За кметския пост се съревноваваха трима кандидати - Рангел Китенски, Веселина Бунтова и Лъчезар Орешков.

Област Плевен:

На балотаж ще бъде избран кметът на плевенското село Коиловци. Това става известно от решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен, публикувано на сайта ѝ, относни окончателните резултати от проведените вчера частични местни избори за кмет на населеното място.

На втори тур за подкрепата на избирателите в Коиловци ще се борят кандидатът на коалиция "Левицата!" - Валя Габрова, за която са гласували 164 души и Миглена Василева, издигната от партия ГЕРБ, събрала 150 гласа в своя подкрепа. 

През вчерашния изборен ден в Коиловци правото си на глас упражниха 404 души от 702-ма по избирателен списък. Денят на вота в населеното място премина спокойно. Гласуването се извършваше в две секции - стационарна и подвижна. Кандидатите за кметското място бяха четирима.

Припомняме, че до изборите се стигна, след като със свое решение Общинската избирателна комисия в Плевен прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Коиловци Мирослав Илиев. 

На 27 юни Общинският съвет на Плевен избра временно изпълняващ длъжността кмет на Коиловци - Даниела Петкова. Тя ще остане на тази длъжност до полагане на клетва от новоизбрания кмет. 

Област Хасково:

Кандидатът на ГЕРБ Андон Андонов бе избран на първи тур в частичния вот за кмет на свиленградското село Студена. Той събра 65 % от гласовете на избирателите.

Това съобщи председателят на общинската избирателна комисия (ОИК) в Свиленград Мариана Димитрова. Изборите снощи приключиха навреме, като бе постигната избирателна активност 65,32 % от имащите право на глас 372 жители. Гласуваше се в една секция с машина и с хартия.

Един от членовете на ОИК е подписал решението с особено мнение. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд-Хасково. 

До избори се стигна след кончината на предишния кмет Жельо Станков. Претендентите на сегашния вот бяха четирима. По реда на номерата на бюлетините това бяха Йордан Неделчев ("Възраждане"), Димитър Лесев (Коалиция "БСП за България"), Андон Андонов (ГЕРБ) и Петко Пачов ("Продължаваме промяната - Демократична България").  

Област Кюстендил:

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Дупница обяви за избран за кмет на село Бистрица (община Дупница) - Христо Христов, става ясно от решение на комисията, публикувано на страницата ѝ.

Христов беше единственият кандидат за кмет на селото и беше издигнат от Коалиция "БСП за България“. Той е получил 402 действителни гласа. Гласували са 444 души.
Изборният ден на територията на село Бистрица приключи с избирателна активност от 35,32%. Общият брой на избирателите, по избирателен списък е 1257.

Варна:


И в двата района, където бяха проведени частични местни избори, предстои втори тур, показват решенията на Общинската избирателна комисия (ОИК), публикувани на сайта ѝ.

Данните са при 100 % обработени протоколи на секционните избирателни комисии. ОИК допуска до участие във втория тур първите двама кандидати, получили най-много гласове.

В „Одесос“ на 27 октомври на втори тур ще се явят Янислава Шопова от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и Георги Недев, издигнат от ГЕРБ. 

Балотаж във Варна: Кметовете на „Одесос“ и „Приморски“ ще бъдат избрани на втори тур

На втори тур в район „Приморски“ ще бъдат Николай Желязков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Людмила Колева - Маринова от ГЕРБ.

Активността през вчерашния ден и в двата района бе около 11 %. Отворени бяха общо  201 секции. До частичните местни избори във Варна се стигна, след като през февруари Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на избраните за кметове Цветнен Цветков и Николай Желязков.

За провеждането на частичния вот от общинския бюджет бяха заделени 1,4 милиона лева. Кандидатите за кметските места в двата района бяха общо осем.

Област Търговище:

Независимият кандидат Джунейт Йонузов е новоизбраният кмет на община Омуртаг. В негова подкрепа са отчетени 4703 действителни гласа. Това каза председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Омуртаг Нелис Реджеб, позовавайки се на решение на Комисията. 

За кметския пост в Омуртаг имаше четирима кандидати. За Ердоан Ахмедов от ДПС са гласували 1501 граждани, за независимия кандидат Ешреф Ешрефов - 1300, а за Мустафа Ахмедов от ГЕРБ - 195. 

Своя вот в Омуртаг са упражнили общо 8100 от имащите право на глас 20 686 души. Това съобщи още председателят на ОИК. „Не подкрепям никого“ са отбелязали 219 граждани. Има 180 невалидни бюлетини, както и две празни бюлетини, каза Реджеб.

Преимуществено гражданите на община Омуртаг са гласували с хартиена бюлетина, отбеляза председателят на Общинската избирателна комисия и добави, че гласовете с хартиена бюлетина са над 7000. 

За провеждането на вота бяха сформирани 57 секционни комисии, в 28 от които имаше възможност да се гласува машинно. Изборният ден в Омуртагска община е преминал нормално, в спокойна обстановка, посочи още Нелис Реджеб.

Област София:

Васил Станчев е новият кмет на село Лозен. Това стана ясно от решение на Общинската избирателна комисия (ОИК)-Столична община, публикувано на сайта.

На основание от Изборния кодекс и въз основа на получените данни от протоколите на секционните избирателни комисии, с получени 721 действителни гласа, ОИК обяви за избран кмет на кметство Лозен на първи тур - Васил Станчев, издигнат от Местна коалиция ГЕРБ-СДС, се посочва в решението на ОИК. 

От възможни 4871 избиратели в кметството, до края на изборния ден 1084 души са отишли до урните. Избирателната активност към 20:00 часа е била 22,25%. 

Кандидатите за кмет на село Лозен бяха трима - Иво Къньов от "Има такъв народ", Борис Станоев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Васил Станчев от ГЕРБ-СДС.

До изборите в село Лозен се стигна, след като предишният кмет на населеното място - Георги Младенов, почина. 

Област Монтана:

Рангел Иванов е избран за кмет на село Габровцница
, обявиха от Общинската избирателна комисия.

Той спечели частичните местни избори с 324 гласа, при 68 % избирателна активност. Той е издигнат от партия "Зелените", а опонента му Ваня Методиева е от местна коалиция ГЕРБ (СДС и БНД).

На вота през миналата година, който бе касиран, Иванов спечели битката за кмет на Габровница, а Методиева бе втора. Новите кметски избори в Габровница се проведоха в неделя на 20 октомври, тъй като с решение от 27 юни 2024 година Върховният административен съд касира резултата от изборите на 29 октомври 2023 година и прекрати правомощията на избрания тогава за кмет Рангел Иванов.

Тогава в публичното пространство се появиха видеозаписи, на които се чува и вижда как членове на секционната избирателна комисия в Габровница се питат за кого да отчетат подадените бюлетини. Делото се водеше по жалба на загубилия кандидат за кмет Ваня Методиева. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА