Центърът за ранна интервенция на уврежданията работи успешно в Дупница
Центърът за ранна интервенция на уврежданията работи успешно в Дупница / Маргарита Петрова,Дарик радио

Една от най-новите социални услуги на територията на Дупница, Центъра за ранна интервенция на уврежданията работи успешно от няколко месеца.

В Центъра са оборудвани лекарски кабинет, кабинет за работа с децата, има специално оборудвано място където се провеждат занимания по кинезетерапия и за работата с логопед. Центърът, който се намира на последния етаж в сградата на ДКЦ беше ремонтиран по проект, финансиран от Световната банка. Поетапно там се разкриват услуги насочени към здравето на децата. Центърът за ранна интервенция на уврежданията работи вече 3 месеца. Ангажирани са логопед, психолог, социален работник, кинезетерапевт, лекар-педиатър, специален педагог и медиатор, който е родител на дете със специални образователни потребности. Потребителите на услугата до този момент са 28 деца на възраст от 0 до 7 години. С тях се работи по индивидуални планове ,обясни координатора на услугите по проекта Илия Димитров. Работата с децата продължава между 3 и 6 месеца, понякога може и повече, в зависимост от нуждите им.

Родителите и сами могат да потърсят специалистите, за консултация или подкрепа, която е напълно безплатна. Деца се приемат не само от община Дупница, но и от съседните общини ,обясни Илия Димитров.

Финансирането на проекта е до края на месец септември, но ако се покаже устойчивост на услугата, има възможност за удължаване срока на финансиране, а след това работата би могла да продължи, като финансирана от държавата дейност.

Елица Дренска е родител на дете със специални образователни потребности и е медиатор. Тя е връзката между детските градини, училището, родителите и Центъра. С личния си опит Елица може да бъде полезна на родителите, тъй като самата тя е преминала през много притеснения преди и след поставяне на диагнозата на нейното дете.