Български и израелски адвокати отбелязаха 70-годишнината от спасяването на българските евреи в Кюстендил
Български и израелски адвокати отбелязаха 70-годишнината от спасяването на българските евреи в Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик

Български и израелски адвокати отбелязаха 70-годишнината от спасяването на българските евреи в Кюстендил. Те посетиха къщата-музей на Димитър Пешев, където историкът Ангел Джонев ги запозна със събитията случили се през Втората световна война с българските евреи.Сред гостите бяха председателят на Висшият адвокатски съвет Ралица Негенцова, представителя на Висшият адвокатски съвет на Израел Моше Алони и председателят на Общността на българските евреи в Израел Йосиф Киосо.

"Не можах да повярвам, че така ще се пази тази къща на Димитър Пешев. Ние събрахме средствата за построяване на тази къща. Тя е реплика на оригиналната къща на Димитър Пешев. Тя е като храм за нас.Построена е през 2002 г. Посредством нея вие може да възпитавате вашите деца така, както са били българите през онова време. Аз бях на 5 години, когато напуснах България, защото баща ми беше пръв в листата да бъде депортиран. Той бе председател на еврейско движение. Аз съм горд да бъда българин, дори моите внуци казват, че са българи в душата", заяви председателят на Общността на българските евреи в Израел 76-годишният Йосиф Киосо.
След това делегацията поднесе венци и цветя на паметника на Димитър Пешев в центъра на Кюстендил. Програмата завърши с изнасяне на научен доклад в художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора".


"За мен е удоволствие да ви посрещна в Кюстендил. Нашата колегия е най-старата в страната. Мисля, че ще се чувствате добре сред картините в галерията, съжалявам, че експозицията на Майстора не е в България в момента", заяви в картинната галерия председателят на Адвокатската колегия в Кюстендил Васил Иванов.


"Огромна чест е да ви приветствам в нашият хубав град. Един град, който е зареден с традиции. Неговите граждани винаги са били символи на толерантност, символ на всеотдайност и човещина. Искам да приветствам и колегите си адвокати от цялата страна, чиято професия е символ на независимост и всеотдайност. Винаги сте добре дошли в Кюстендил", каза кметът Петър Паунов.

Той получи и почетния плакет на Висшият адвокатски съвет от председателят Ралица Негенцова. "Позволете ми от името на ВАС да ви благодаря за домакинството на две важни събития за цялата адвокатура. Става въпрос за днешното отбелязването днес на 70-годишнината от спасяването на българските евреи и утрешната Национална конференция на българската адвокатура", обясни Негенцова.