/ Дарик,архив
524 легла в 3- те болници за активно лечение - в Кюстендил и двете в Дупница, са заложени в Здравната карта за област Кюстендил, която е изпратена от Областния управител до Министерството на здравеопазването.

Броят им в сравнение с миналите години се запазва, дори има минимален ръст, каза за Дарик зам.- областният управител д- р Матей Попниколов. 19 от изчислените терапевтични и 5 хирургични  легла могат да се ползват на междуобластно ниво. Д- р Попниколов даде пример с онколечението и неврохирургията, каквото не се извършват на територията на област Кюстендил.

Здравната карта е разчетена като на 1000 жители се падат 4 легла в болниците. Жителите на област Кюстендил са 123 431. Леглата в Специализираните болници за рехабилитация в Кюстендил и Сапарева баня са 356.

“Леглата в лечебните заведения категорично достигат. Неблагоприятна е демографската тенденция, жителите в областта намаляват с всяка изминала година. Има абсолютен недостиг на среден медицински персонал - медицински сестри, акушерки, лаборанти и други.

Около 80% от този персонал е в пенсионна и предпенсионна възраст. Лекарският персонал е комплектован Отделенията в 3- те МБАЛ и 2- те СБР са с преобладаващо 2-ро ниво на компетентност, което е добре”, коментира в интервю за Дарик зам.-областният управител д- р Матей Попниколов.
 
Дарик- Кюстендил