Бобошево събира състезатели по мотокрос за рекорден, 57-ми път
Бобошево събира състезатели по мотокрос за рекорден, 57-ми път / Дарик- Кюстендил, архив

Състезанието Grand prix Бобошево по мотокрос е тази неделя. То ще се проведе на мотополигона над града, като цената на входа е 2 лв.

Организатори са Българската федерация по мотоциклетизъм и община Бобошево. Днес са свободни тренировки и записването на състезателите.

Очаква се участие да вземат голяма част от републиканските шампиони за 2013-та година, както и много други състезатели от региона, наред с няколко, така наречени „новобранци" в мотокроса.

През далечната 1956 г. в Бобошево стартира една традиция, която днес, 57 години по-късно вече спокойно може да бъде записана в книгата на Рекордите на Гинес, като „състезанието с най-голям брой провеждания без прекъсване", информират от БФ по мотоциклетизъм. Естествено това е традиционния мотокрос в Бобошево, един от символите на града наред с уникалното червено вино и живописната природа по поречието на река Струма.

57 години, събитието „Традиционния мотокрос в Бобошево" се състои в първата седмица на месец ноември, без да е пропусната нито една година при неговото организиране. Един от интересните аспекти на това състезание, наред с неповторимата атмосфера, е факта, че много от състезателите започват своята състезателна кариера в Бобошево или преминават в друг, по-голям клас.Това важи най-вече за пилотите в класовете 65сс и 85сс които именно в Бобошево опитват за първи път своите мотоциклети за следващия сезон.

Благодарение на своето географско разположение, бобошевския мотокрос привлича и много състезатели от Сърбия, Гърция и Македония, което винаги е било положително за цялостната атракция на състезанието.