/ Дарик Добрич
10 акта за установени нарушения са съставили през месец октомври от отдел Контрол на храните, към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Наказателните постановления са на обща стойност 10 250 лв.

БАБХ унищожила 90 000 яйца през октомври, спрели и над 2200 кг храни

Насочени към унищожаване са близо 19 кг риба без етикет или с изтекъл срок на годност, както и 5 кг месо и месни продукти, каза за Дарик на началникът на отдел Контрол на храните, д- р Велка Войнова.

Инспекторите са извършили 117 проверки през октомври, в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене. Връчени са и 14 предписания за констатирани несъответствия в сграден фонд и оборудване, в етикетирането или в здравната документация на работещите.

“Всички храни- риба и месо, които са насочени към унищожаване са установени в търговски обекти и заведения в Община Дупница. 4 от наказателните постановления са на обекти, от които 3 павилиона в Сапарева баня, които работят без да са регистрирани по реда на Закона за храните и съответно има заповеди за преустановяване на дейността им. 2 акта са за неизпълнени предписания. 3 акта са за установени храни без етикети в търговската мрежа. Моля, почистете си фризерите и хладилните витрини”, призова д- р Велка Войнова.

Собственик на заведение, който е и негов управител е санкциониран, за това че е допуснал на работа хора без необходимата здравна документация. “Персоналът е много важна част от хранителната верига”, коментира още д-р Войнова пред Дарик радио.
Дарик- Кюстендил