/ netinfo
Близо 100 ученици се явиха на теста за станалите вече традиционни общински стипендии в Кюстендил. През тази година община Кюстендил предвижда по- голям награден фонд. Всички ученици получили необходимия брой точки ще получат стипендия, от 50- 500 лв. 500 лв. е наградата за първото място.

Изпитът се провежда в Първо ОУ за ученици от VІІІ, ІХ, Х и ХІ клас. Тестът отново включва 2 задачи, едната е решаване на казус, а другата е да се напише есе по определена тема. Казусът за учениците VІІІ- ІХ клас е – „В обособен квартал във вашия град съществува стара вражда между две големи фамилии, която периодично ескалира в насилие.

общински стипендии
netinfo



Чий проблем е това- на целият град, на квартала или само на засегнатите семейство ? Трябва ли да предприеме нещо общинската и държавна власт ? Какви други решения са възможни?”. Темата за есе при учениците VІІІ- ІХ клас е-

Какво харесваш в твоето училище и какво искаш да се промени ? Как може да стане това и как може да допринесеш за промяната?

500 лв. за първо място на теста за общинските стипендии в Кюстендил

Казусът за учениците Х и ХІ клас е „В Държавният бюджет остава излишък от 600 млн. лв. Правителството трябва да вземе решение, как да ги изразходва по най- полезен начин. Има няколко сектора, които се нуждаят от реформи и финансиране.

Системата на социално подпомагане, Националната отбрана, Образователната система и тревожните демографски тенденци. Според теб, кой от тези сектори трябва да получи приоритет и защо?”. Темата за есе за учениците Х и ХІ клас „Какво харесваш в твоя град и какво искаш да се промени? Как може да стане това и как може да допринесеш за промяната?

“При оценяването на тестовете се държи на база социална ангажираност, да може да се аргументира добре даденият ученик, оригиналност и креативност на идеята и автентичност. До средата на месеца очакваме да излязат резултатите.

Има нарастване на интереса на учениците към явяването на теста. Да се надяваме, че децата имат по- висока социална ангажираност”, заяви зам.-кметът Светослав Василев. Той отвори пликовете със задачите на днешният тест.

общински стипендии
netinfo