/ iStock/Getty Images
Йордан Начев се отправя към връх Арарат в името на благотворителна кауза. 65-годишният дупничанин, бивш локомотивен машинист, поема на експедиция към най-високата точка на днешна Турция, в името на децата със специални потребности и техните семейства.

Мъжът е решен да изкачи внушителните 5165 метра в името на кампанията за изграждане на терапевтичен център за деца с проблеми в развитието и комуникацията. „Всяко дете заслужава история с бъдеще“, е мотото на сдружение „Седем истории“, което стои за идеята и което алпинистът подкрепя. Преди месец бившият национал Христо Янев изкачи първенеца на Западна Европа – Монблан, в името на каузата #ВсякоДетеЗаслужава.

„Опитвам се да бъда полезен на другите винаги, когато мога“, сподели пред БГНЕС Йордан, който на 30 август се отправя със самолет до Истанбул, а оттам микробус ще откара него и екипировката му до 2200 метра надморско равнище. След това започва същинската част на приключението.

Първоначално Йордан Начев трябва да направи трекинг до 3200 метра, на която височина ще бъде разположен базовият лагер. На 4200 метра ще има втори лагер, откъдето ще започне и финалният щурм на върха до достигането на 5165 метра.

Цялата експедиция ще продължи около 7-8 дни.

Йордан Начев е пенсиониран локомотивен машинист, който все още продължава да работи. Планината е неговата страст. През годините с местното туристическо дружество „Рилски езера“ мъжът е обиколил почти всички кътчета в българските планини. Катерил е в Алпите, работил е също и като планински спасител. Обича ските и е участвал в няколко маратона.

Посланията му към хората са простички - хората да са колкото се може повече сред природата, да се движат повече, както и да опознаят себе си и собствените си възможности.

„Искам да мотивирам хората да вървят смело напред! Нека да не се плашат от болести или житейски безизходици“, сподели още алпинистът. /БГНЕС
 
БГНЕС