500 души блокираха Е-79.Искат оставката и на кмета Методи Чимев
500 души блокираха Е-79.Искат оставката и на кмета Методи Чимев / Маргарита Петрова,Дарик радио

500 жители на дупнишкото с. Джерман блокираха за 10 минути ГП Е-79. Те бяха подкрепени от жители от съседните села Усойка, Крайни дол, Блажиево, Грамаде, както и от жители на Дупница. Протестиращите поискаха оставката на зам.министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.

Джерманци вече искат оставката не само на зам.кмета на Дупница Красимир Георгиев, но и тази на кмета на община Дупница Методи Чимев. Протеста продължава. Следващият ще бъде пред сградата на общината, на пл. Свобода, а ако не бъде изтеглен проекта за Регионалния център, джерманци ще построят палатков лагер на мястото, предвидено за изграждане на депо.

„Искаме земите, за които са умирали нашите деди и прадеди да останат чисти и непокварени" - това каза председателят на Инициативния комитет Борислав Тасков.

„За пореден път сме се събрали да защитим собствените си права, достойнството и честа на Джерман" каза кметът на с. Джерман Ангел Цветков. Той определи създаденият в ж.к Бистрица в Дупница Инициативен комитет за закриване на депото, което се намира в комплекса, като добре създаден и реализиран сценарии за контра протести и контраатаки.

За пореден път своята подкрепа изказа и отец Кирил от Джерман. „Ние няма да позволим тук да има боклукчaрник, защото живеем в демократичен и свободен свят, искаме нашите деца да се радват на чист въздух" каза местният свещеник