30 работни места „От социални помощи към осигуряване на заетост в областта
30 работни места „От социални помощи към осигуряване на заетост в областта / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

30 работни места по 6 проекта, по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост" за предстоящата 2014 г. одобри Комисията по заетост към Областния съвет за развитие- Кюстендил. Половината от тези работни места ще бъдат към Общинска администрация- Кюстендил. Община Дупница е с проект за 5, а общините Сапарева баня и Невестино за по 2 работни места. Регионалният исторически музей кандидатства за двама работници.
Областна администрация Кюстендил отново ще назначи двама безработни за поддръжка на чистотата на ГКПП- Гюешево, един на ГКПП- Олтоманци и един в административната сграда.
Агенцията по заетостта е разпределила около 78 000 лв. за 24 работни места за Кюстендилска област. Някои от наетите на работа ще бъдат с договори по програмата за 6 , а други за 9 или 12 месеца и така се спазва разпределението на финансовия ресурс за годината.


"Програмата от Социални помощи към осигуряване на заетост е от 10 години. Въведе я пи голяма безработица правителството на НДСВ, но и днес безработицата не е ниска. Бройката хора е малка, защото сме давали работа 2006- 2008 г. на 600-  1000 души, но сега това е само една от програмите за заетост се предлагат и основно се разчита на европейските средства", коментира областният управител Иван Каракашки.

През октомври, по различните мерки и програми за заетост, както и по ОП "Развитие на човешките ресурси", в областта е осигурена работа на 2 320 души.
"Всички проекти отговарят на заложените критерии. Работните места са в три направления- комунално- битови дейности, дейности с траен характер и с часови измерител, основно по поддръжка и за охрана на училища, детски градини и др. сгради. Работните места са разпределени по общини, в зависимост от броя на безработните и каква част от тях са на социално подпомагане", коментира Станислава Поповска, директор на Регионалната дирекция на Агенцията по заетостта- Благоевград. Например, за община Кюстендил на социално подпомагане са 944 души, а в община Дупница- 260.
За малката община Трекляно пък не се отпуска нито едно работно място по тази програма, защото има само трима безработни на социално подпомагане.


Важно е да се знае, че хора работили по програмата от Социални помощи към осигуряване на заетост през тази 2013 година, нямат право да се включат в нея през следващата 2014 година. 30% от наетите 30 души, могат да бъдат и само регистрирани безработни лица, без да са на социално подпомагане.