30 млн. лева приходи  в Община Кюстендил от ветроенергиен парк
30 млн. лева приходи в Община Кюстендил от ветроенергиен парк / Дарик Кюстендил

Само едно инвестиционно предложение за изграждане на ветроенергиен парк в землищата на селата Полска Скакавица, Гърбино, Буново, Цървеняно и Таваличево, е постъпило в комисията за подбор, структурирана със заповед на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. В нея влизат представители на различните групи съветници в Общинския съвет.

Разгледано е предложението на „ЕН Вижън Солар Фонд 1". „Това са немските инвеститори, които от две години се опитват да изградят ветроенергиен парк на територията на Община Кюстендил", информира председателят на ОбС Васил Иванов.

Вече са проведени преговори между комисията и инвеститорите. Размерът на плащанията от въвеждане в експлоатация на ветроенергийния парк до изтичане срока на правото на строеж са в размер на 1 млн. 83 хил. 166 лв, е записано в предложението. Срокът за проектиране на ветроенергийния парк да бъде от 15 до 18 месеца. Инвестиционното предложение включва инсталиране на 47 ветрогенератора, всеки един с мощност между 1,8 до 3 мегавата или общо между 84,6 и 141 мегавата.

Размерът на предложената първоначална парична вноска за Община Кюстендил при подписване на предварителния договор е 5 000 лева, 50 000 лева при разпределение на електрическите мощности за присъединяване на мрежата, каза още Васил Иванов.

Предвижда се срокът на експлотация да е 25 години, а за изграждане и въвеждане в експлоатация 4 години. Очакваните постъпления за Община Кюстендил, са 30 млн. лв, каза Васил Иванов. На 21-ви септември, когато е заседанието на ОбС, съветниците трябва да одобрят или не, договорените позиции в инвестиционното предложение.