12 000 души са посетили художествена галерия Владимир Димитров- Майстора през 2011 г.
12 000 души са посетили художествена галерия Владимир Димитров- Майстора през 2011 г. / Иво Кирилов, Дарик радио

12 000 са посетителите на художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора"- Кюстендил през изминалата година, това съобщи директорът на институцията Михаил Калдъръмов. 25 са били гостуващите изложби за последните 12 месеца в галерията.

"В момента подреждаме всички зали с картини на Майстора. Поводът е 130 годишнината от рождението му. Ценителите на изкуството ще могат да видят повече от 300 негови картини. Те ще бъдат изложени през целия февруари", заяви Калдъръмов.

От 1 до 4 февруари ще бъдат дни посветени на Владимир Димитров- Майстора.

На 1 февруари от 15 ,30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника и гроба на големия художник, след това ще се направи и посещение на къщата- музей в село Шишковци. От 17 часа в галерията ще бъде открита изложбата с картини на Майстора, както и ще бъдат показани негови вещи. Половин час по- късно отново в художествената галерия е концертът на Asen i Milena Group.

На 2 февруари от 17 ,30 часа ще бъде представена книгата на Михаил Калдъръмов- "Почит към Майстора".

На 3 февруари от 14 до 17 часа в галерията ще бъде прожектиран документален филм за живота и творчеството на Владимир Димитров- Майстора.

На 4 февруари от 11 до 17 часа млади кюстендилски художници ще рисуват сред картините на големия български художник.

"През цялата година ще има събития посветени на рождението на Майстора. Това ще бъдат изложбата Кюстендилска пролет, която е на 20 март, тя ще бъде с конкурсен характер. Посветен на 130 годишнината ще бъде и конкурса "Пролет върху листа". През юни месец ще проведем и литературен конкурс за непреходното творчество на Майстора. Есента ще организираме и национална изложба с всички известни съвременни български художници, а през месец октомври е и планерът "Следовници на Майстора", допълни още директорът на художествената галерия.