Заместник-министър чисти за ден в Хасково
Заместник-министър чисти за ден в Хасково / DarikNews, Архив

В националната кампания за почистване на България днес се включват по традиция и населените места от област Хасково.

Заместник- министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев ще участва в почистването на Хасково днес, заедно със служителите на регионалната екоинспекция. От 10 ч. те ще чистят край стария път Хасково- Пловдив в участъка от гробищен парк до картинг пистата.

За деня на почистването днес инспекцията открива Зелен телефон 038/60-16-28, на който гражданите могат да задават въпроси, свързани с организацията  по предаване на отпадъците.

Община Хасково е определила за почистване районите на  лесопарк "Кенана", Младежки хълм, междублокови пространства в жилищните квартали на града, терени около училища и детски градини, вилни зони, горичката до бившия ДАП, околовръстен път и ТЕЦ, кв.Република – район Ерозията и край старото пловдивско шосе.

Заместникминистър чисти за ден в Хасково
netinfo

Включилите се в инициативата ще получат чували и ръкавици от 8.30 до 10.00 часа пред сградата на Община Хасково. Събраните отпадъци да се оставят до най-близко разположения в района съд за смет, призовават от администрацията й.

Два района за почистване в днешната инициатива определи община Димитровград- край ул. Захари Зограф до бившата Марбас болница, където сега се помещават дневните центрове за възрастни и деца с увреждания и в кв. Простор, където сборният пункт е до блок 16. И на двете места в 10 ч. днес има представители на общината, които ще снабдяват хората с чували и ръкавици. Събраните отпадъци ще се складират до най-близките контейнери за смет, след което чувалите ще бъдат извозени до депото в Гарваново, уточни ресорният специалист от общината Анелия Каранлъкова. За най-активните в кампанията са осигурени тениски, съобщи тя.

Заместникминистър чисти за ден в Хасково
netinfo

Община Димитровград се включва в инициативата за трета поредна година. Кметът й Иво Димов ще почиства района край дневните центрове за деца и възрастни с увреждания. Участие в кампанията са заявили две фирми, които ще почистват около циментовия завод и в кв.Вулкан, където ще се включат над 40 души и в парк "Пеньо Пенев"- над 20 души. Местният мото клуб "Викинги", също с над 20 участници, ще почиства района зад административната сграда на бул. Трети март, в която е и базата на мотористите.

Към кампанията тази година се включват и 10 от 25-те малки населени места в община Димитровград.

 

На 26 и 27 април общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат насърчени да организират събирането на отпадъка от своята територия. Ще бъде осигурен свободен достъп до съществуващите общински и регионални депа за транспортните средства, които ще се включат в инициативата, информират от РИОСВ-Хасково.