Задържаният в Хасково французин с обвинение в тероризъм
Задържаният в Хасково французин с обвинение в тероризъм / DarikNews

На 1.01.2015 г. на ГКПП „Капитан Андреево“  е бил задържан Фриц Жоли Хоакин, гражданин на Република Франция, въз основа на Европейска заповед за арест, съобщи преди около половин час на официалния си сайт ВКП. Заповедта е издадена от френските съдебни власти- прокуратурата в гр. Бобини, по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. По искане на Окръжна прокуратура – Хасково спрямо френския гражданин е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Делото по изпълнението на европейската заповед за арест е образувано в Окръжен съд – Хасково.

Днес в Прокуратурата е постъпила втора Европейска заповед за арест, издадена за същото лице, от съд в Париж. Обвинението е за тероризъм- участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

Образувано е производство по Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест в Окръжен съд – Хасково.

 

По информация на Дарик двете заповеди не могат да бъдат обединени, така че по новата в Хасковския окръжен съд ще тръгне ново производство. Това, че Хоакин днес е пожелал по първата мярка да бъде екстрадиран, не означава, че искането му ще бъде уважено, тъй като около първата заповед има много неясноти, най-малката от които е, че в българския НК няма текст за отвличане на дете от родител, за което майката на 3-годишния им син обвинява 29-годишния французин с хаитянски произход. Тепърва ще се работи по изясняване на френското законодателство по този въпрос и дали съпругата на Хоакин притежава родителските права.