За първи път задължителен вот! Как да гласуваме? (ВИДЕО)
За първи път задължителен вот! Как да гласуваме? (ВИДЕО) / netinfo

На 6 ноември избираме президент и вицепрезидент на републиката. Мандатът на държавния глава е 5 години. В дейността си се подпомага от вицепрезидент. За първи път в бюлетината има и допълнително квадратче, след номерата и имената на кандидатпрезидентските двойки, това е опцията „Не подкрепям никого".

Заедно с президентските избори ще се проведе и референдум по три въпроса, засягащи устройството на политическата система.

Гласуването е задължително

Право на глас имат българите, които са навършили 18 години към деня на изборите, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

За първи път гласуването е задължително, освен когато избирателят не може да упражни правото си на вот заради уважителна причина.

Негласуването на вота не води до парични санкции. Ако избирател не гласува на едни и същи избори, т.е. на тези и на следващите президентски избори, ще бъде отписан от избирателните списъци.

Всеки гражданин, който е пропуснал да гласува в някой от вече задължителните избори, може да избегне заличаването от списъците, като удостовери с документ "уважителна причина" да не гласува. Документът се представя в съответната община, където се изготвят избирателните списъци.

Как да гласувате за държавен глава?

Носете личната си карта в избирателната секция;

Кажете си името и подайте документа за самоличност на член на комисията;

Член на СИК проверява данните от личната карта дали съвпадат с тези в избирателния списък и вписва ЕГН-то Ви и данните от документа за самоличност;

Член от комисията откъсва от кочана и Ви подава бюлетина, като преди това поставя един печат на гърба на бюлетината;

Влезте в кабината. Сложете знак „Х" или „V" с химикал, пишещ син цвят, само в едно от квадратчетата за гласуване;

Може да гласувате или кандидатпрезидентска двойка, или да отбележите квадратчето „Не подкрепям никого". Сгънете бюлетината, така че да не се вижда Вашият вот.

Излезте от кабината. Подайте бюлетината на члена на СИК да сложи втори печат на гърба й и да откъсне полето с номера на бюлетината, след което Ви връща бюлетината;

Пуснете бюлетината с двата печата на гърба в кутията за президент. Подпишете се в списъка. Вземете си документа за самоличност.

Гласуване в националния референдум

Гласуването в националния референдум се извършва с една бюлетина, която съдържа три въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Можете да гласувате само по един, по два или и по трите въпроса на референдума. Гласувате, като поставите знак „Х" или „V" със син химикал в квадратчето с „ДА" - в подкрепа на въпроса или в квадратчето с „НЕ" - в подкрепа на алтернативната позиция.

Поставяте бюлетината в плик и я пускате в прозрачна кутия за гласуване в националния референдум.

За първи път задължителен вот Как да гласуваме (ВИДЕО)
netinfo

Машинно гласуване

В 500 изборни секции в цялата страна, определени от ЦИК, ще може да се гласува машинно на изборите за президент и вицепрезидент. Този път машинното гласуване не е експериментално, а официална алтернатива на традиционните хартиени бюлетини.

Гласуването чрез машина става в отделeно с параван място. Избирателят отбелязва предпочитанията си върху електронна бюлетина чрез докосване на сензорния екран върху квадратчето с номера на съответния кандидат или квадратчето "Не подкрепям никого". Може и да гласува с празна бюлетина, което ще означава недействителен глас. Накрая се натиска бутонът "гласувам" и се потвърждава. Избирателят изчаква машината да отпечата хартиена разписка, проверява дали изборът му правилно е отразен в нея, сгъва я с текста навътре и тогава излиза от кабинката. Разписката се пуска в отделна непрозрачна урна.

Времето за машинно гласуване е ограничено до 6 минути, като на третата минута машината издава предупредителен сигнал. А ако и до шестата минута все още не е гласувал, машината спира гласуването и издава разписка, че избирателят не е гласувал машинно. Той може да поиска да гласува с хартиена бюлетина.

Опция за машинно гласуване има само при изборите за президент, не и за референдума, в който може да се участва само с хартиена бюлетина.

За първи път задължителен вот Как да гласуваме (ВИДЕО)
netinfo