От 22 юли до 20 август, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково, е задължително носенето на предпазни маски в болници, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в обществения транспорт, съобщиха от здравната инспекция в града.

Препоръчително е всички лица, които не са от едно семейство, да спазват физическа дистанция от 1,5 метра, когато се намират на открити обществени места със струпване на хора.

От РЗИ посочват, че всички работодатели и органи по назначаване е необходимо да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения- редовно проветряване и дезинфекция на работните помещения и недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни заболявания.

По преценка може да бъде създадена възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, с цел  ограничаване на  контакти на работните места.

Здравните власти допълват, че е необходимо да се засили сутрешният филтър в детските заведения, както и да не се  допускат деца с клинични симптоми за COVID-19 или други заразни заболявания. Ежедневен контрол е необходим и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

Диагностицираните случаи с коронавирусна инфекция в област Хасково от началото на пандемията до момента са 28777. Починали са 1741 души. През последните седем дни 335 са новите случаи на заболели от COVID-19.
БТА