Всички ученици в област Хасково да се върнат присъствено на занятия от следващия понеделник. Това реши на заседание Областният кризисен щаб, съобщи на брифинг областният управител Катя Панева.

Разхлабването на мерките обаче трябва да бъде одобрено и от здравното министерство. Тази седмица в 7 от 11-те общини на областта възпитаниците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас бяха на обучение от разстояние в електронна среда.

194 новозаразени в Хасковско и пет жертви

"Последните данни за заболеваемостта от COVID-19 в региона бележат спад, като с днешна дата тя е 1252 души на 100 000 население", каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Соня Димитрова.

"За предходния период тя е била 1320 на 100 000 души. Областта обаче остава в етап III на Националния оперативен план за справяне с пандемията. Всички останали разписани мерки по този план остават в сила", уточни Димитрова.

"При последното тестване на посещаващите присъствено занятия от 9936 ученици трима дадоха положителни проби, които след това не се потвърдиха с PCR тест, отбеляза началникът на Регионалното управление на образованието Веселина Павлитова. Проверените 694 души педагогически и 347 души непедагогически персонал също се оказаха с отрицателни резултати за инфекцията", добави Павлитова.

Според директора на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов обаче от седмица се наблюдава прием на пациенти в по-тежко и критично състояние едновременно с падането на възрастта на хоспитализираните. "В интензивното отделение на лечебното заведение имаме пациенти на по 19 и на 27 години", даде за пример той.    
БТА