Връчват националната и международна награди Пеньо Пенев
Връчват националната и международна награди Пеньо Пенев / DarikNews, Архив

Националната и международната литературна награда „Пеньо Пенев” ще бъдат връчени днес в Димитровград. Церемонията е от 17 ч. днес в парка, който носи името на поета, пред паметника му-костница там.

23-ят лауреат на националната литературна награда „Пеньо Пенев” е поетът Калин Донков. Той бе определен от комисия, назначена със заповед на кмета Иво Димов, в състав: Никола Инджов, Николай Стоянов, Светлозар Игов, Христо Цветков, Демир Демирев и Бистра Жекова.

 

Връчват националната и международна награди "Пеньо Пенев"
netinfo

Калин Донков е роден на 2 декември 1941 г. в Беглеж, израства в Плевен. Завършил е журналистика в софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е в националното радио, телевизия и в много периодични издания. Поезията му е преведена на английски, руски, френски, испански, полски, чешки, словашки, словенски, сръбски, украински, гръцки, арабски, пенджабски и др., а прозата му - на руски и чешки. По стиховете му са създадени песни, по някои прозаични творби- филми и пиеси.

Първата му стихосбирка- „Априлски хълмове“  излиза през 1970 г. Следват: „Внезапна възраст“ (1974),„Риза за ближния“ (1977, 1981), "Неизбежен човек (1982), „Животът е последен“ (1986), „Очевидец на съдбата“ (1986), „Незабрава“ (1986), „Пази се от сърцето“ (1986) и „Събуди ме вчера“ (1999). Пише и проза: „Частен случай“ (1979, 1984), „Ранни мемоари“ (1980, 1985), „Тъгувайте в почивен ден“ (1982), „Сърца в неизбежна отбрана“ (1993), „Нерви и утехи“ (1999), „Разговори от изпуснатия влак“ (2005). Автор е на пиесите: „Предпоследно сбогом“ (1984) и „Обичан до смърт“ (1986).

Връчват националната и международна награди "Пеньо Пенев"
netinfo

Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ е учредена през 1970 г. от Община Димитровград. Присъжда се веднъж на 2 години в рамките на дните на поезията „Пеньо Пенев“, които се провеждат около рождения ден на поета - 7 май. На кръгла годишнина от рождението му община Димитровград връчва и международна литературна награда.

С националната се отличават еднократно живи български творци за национален принос в развитието на българската поезия. Паричната й стойност е 1000 евро, като лауреатът получава също диплом и пластичен знак. Първият й носител е Дамян Дамянов през 1970 г. През 2010 г. за първи път наградата е връчена на жена - Екатерина Йосифова. Първият димитровградски поет, удостоен с приза „Пеньо Пенев” е миналогодишният й, 22-ри носител - Ангел Ников.

Третата в годините международна награда „Пеньо Пенев”, която ще бъде връчена днес, е за поета от Черна гора Веселин Ракчевич. През 1990 г. я получава Булат Окуджава, а през 2010 г.- Йоздемир Индже.

 

Връчват националната и международна награди "Пеньо Пенев"
netinfo

Веселин Ракчевич е поет, драматург, преводач, журналист, публицист, философ и общественик от Черна гора. Роден е през 1946 г. в Подгорица. Бил е театрален актьор, художник, сега е редактор на изданията на националната библиотека. Член на българското сдружение „Демократична мрежа”. Автор е на книгите „Балади за слънцето”, „Опасни сънища”, „Разискрени огнища”, „Митингаши”, „Полунощ на изток”. Участва в подготвянето на антологични книги с поезия в родината си и в чужбина. Преводач на българска поезия (Евтим Евтимов, Дора Габе, Никола Инджов, Георги Константинов, Галина Ганова и др.). У нас е издадена книгата му „Полунощ на изток” (2006) в превод на Романьола Мирославова. Произведенията му са преведени на много европейски езици. Организатор на Славянско общество в Черна гора, създадено с цел опазването и развитието на връзките на Черна гора с другите славянски народи.

От 18.30 часа в лятната читалня на градска библиотека „Пеньо Пенев” завършват 23-те димитровградски литературни дни с традиционната Вечер на лауреатите и представяне на библиографски справки за тях.