В Рабово зажънаха житото на траките
В Рабово зажънаха житото на траките / netinfo
В Рабово зажънаха житото на траките
81152
В Рабово зажънаха житото на траките
  • В Рабово зажънаха житото на траките

За седма поредна година празникът на хляба в Източните Родопи събра в стамболовското село Рабово гости от България и чужбина. По традиция церемонията започна с ритуално зажънване на лимец в нивите на домакина Петко Ангелов. Той отглежда древната култура от 12 години. Засява близо 400 декара площи с лимец.

Лимецът е смятан за най-старата житна култура в България и затова го наричат житото на траките. Интересът към него постоянно нараства. Освен хляб, Ангелов произвежда от него вече малц за бира и трахана.

Как се отглежда лимец, печели ли се от него, има ли пазар, търсят ли го хората и защо е полезен, в звуковия файл чуйте разговора с Петко Ангелов: