В областта спокойно засега, службите в повишена готовност
В областта спокойно засега, службите в повишена готовност / netinfo

Обстановката в Хасковска област засега е спокойна, констатира Областният кризисен щаб на днешното си заседание. Регионалните служби и общински щабове в набелязаните зони на критичната карта обаче остават в повишена готовност.

По молба на областният управител Ирена Узунова от Националния институт по метеорология и хидрология ще актуализират данните за обема валежи в областта на всеки три часа в предстоящите дни, своевременна информация ще се дава и за очакваните нива на реките.

Измереното ниво на река Марица при Харманли в 7 часа тази сутрин е 2.20 м, а в 9 часа - 2.25м., което е далеч от критичния праг от 6 м. Следи се нивото и на река Харманлийска, което в момента е 1.80м. и има още 2.20м. до кота преливане. Нивото на река Марица при Свиленград е в застой на 0.50 м. от кота нормално.

В Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" е мобилизиран целият състав и има готовност за реакция в минутата на подаден сигнал. Нито едно повикване не е регистрирано през изминалата нощ.

Сигнал на тел.112 е подала тази сутрин кметицата на с. Стойково, община Хасково за наводнени дворове в селото. Незабавна проверка констатира, че причината е запушен канал. Отговорният за управление при кризи в община Хасково зам.-кмет Златимир Желев е разпоредил днес и на място вече работят общински служители по прокопаване и отстраняване на запушването на канала. Във вчерашната заповед на Областния кризисен щаб с. Стойково е отбелязано като критична точка за наблюдение от страна на община Хасково.

Областният кризисен щаб проверява на място днес и готовността на общинските щабове в Харманли и Симеоновград.

Наблюдават се ежечасно и пътищата в Хасковска област. Началниците на районните пътни служби са създали организация за следене на състоянието на критичните райони и към момента няма застрашени участъци, информират от областната администрация.