В Мрежата: 1300 за втория протест в Димитровград  днес
В Мрежата: 1300 за втория протест в Димитровград днес / DarikNews

За нов протест в 17.30 ч. днес пред сградата на общината в Димитровград се готви създадената в социалната мрежа вчера група „Димитровградчани, събудете се!”, която след събралото над 2 000 души шествие снощи бе преименувана на „Димитровград се събуди”. 417 бяха потвърдилите вчера участие. Днес те са 1 309, а още 295 са посочили, че може би ще се включат. 560 са коментарите под пост по темата къде и какъв ще е вторият протестен за града ден, като някои от тях- доста екзотични, други- с призиви да не бъдат допускани прояви на вандализъм и беззаконие. Единодушни са участниците във виртуалните дебати, че днес митингът на централния площад пред общината трябва да започне с минута мълчание- почит за Левски. Червени картони или черни ленти да приготвят за ЕВН договарят се още участниците в групата. В специална анкета на страницата най-много са привържениците на идеята тази вечер отново да бъде блокирано новото кръгово на околовръстния път пред входа на парк „Пеньо Пенев”. Текат дискусии и дали в неделя да бъдат затворени подстъпите към димитровградския пазар. Сред коментарите с екзотичен привкус има предложения за заложник да бъде взет кметът на Димитровград. Повечето от активните в дискусиите обаче, проявяват разум и гражданска съвест и апелират за мирни и цивилизовани протестни действия тази вечер. Това не е протест, а процес за нова България, пишат потребители.

В Мрежата 1300 за втория протест в Димитровград  днес
netinfo

Вчера бе първият за Димитровград протест, организиран чрез социалната мрежа. Липсваха еднотипните плакати на скрити кукловоди, а шествието поведоха тийнейджъри с българското знаме, химна и призива: „Елате с нас! Правим го за вас!”. От събралите се първоначално на площада около 300 души, множеството нарасна до над 2 000 и изпълни пешеходната алея „България”. След няколко яйца по прозорците на ЕВН, димки, пиратки и скандиране: „Мафия!”, младежите изгориха символично сметка за ток и за кратко блокираха движението по околовръстния и пътя за Хасково, охранявани от полиция. В обратния път ЕВН отново бе обстрелван с яйца и пиратки през полицейския кордон и в 19.30 ч. намалялото множество финишира пред сградата на общината. Без ясно изразени лидери, които да формулират и издигнат конкретни искания, премина първият в Димитровград протест снощи. Местните представители на разноцветни политически партии също не направиха опит да яхнат вълната на народното недоволство и останаха мълчаливо в редиците на шествието.

В Мрежата 1300 за втория протест в Димитровград  днес
netinfo

Браво на децата!, пише Димо Йотов в групата и разказва: „Едно от тези деца ми каза: Аз нямам семейство. Баща ми е в Испания, за да може да издържа майка ми и мен. Замина когато бях в първи клас, а сега съм на 16 години. Не изкарвайте децата нехранимайковци, които не знаят защо са на улицата. Да, те не могат да говорят, като журналисти, като политици, но знаят много добре защо протестират. Защото каквото и да пожелаят, с каквото и да поискат да се занимават, отговорът на родителите е: Не може. Няма пари. Не сме платили тока, а ти ми искаш някакви глупости… Не обиждайте децата си! Те са по-умни от възрастните!”. Получихме урок от младите граждани на Димитровград. С такива младежи съм спокойна за бъдещето на България. Браво дечица! Гордея се с вас, гласи друг от постовете.

Получихме урок от младите граждани на Димитровград. С такива младежи съм спокойна за бъдещето на България. Браво дечица! Гордея се с вас, гласи друг от постовете.