мартеница в Харманли
мартеница в Харманли / Община Харманли
По случай честване празника на Баба Марта - 1 март, за първа година Община Харманли организира конкурс за изработка на мартеници под надслов „АРТ ПРОЕКТ МАРТЕНИЦА” 2019. Конкурсът се проведе на 28 февруари в културния център на града, където участниците представиха пред жури и ръководството на Община Харманли своите оригинални произведения. В съревнованието взеха участие 22 отбора, формирани от общо 7 местни училища. Регламентът на състезанието предвиждаше всяко едно училище да излъчи своя най-добре изработен арт проект, който да се бори срещу останалите участници в състезанието за приза „АРТ ПРОЕКТ МАРТЕНИЦА” 2019.

С подкрепата на своите учители децата бяха подготвили повече от впечатляващи произведения, всички отговарящи на празничната тематика. Във всички тях по интересен и оригинален начин бяха вплетени - послание, история, символи и невероятно фина изработка. Сред уникалните арт проекти, които учениците бяха реализирали, можеха да се видят изобразена картата на България, макет на къща с двор и кладенец, кратунки с визия на Пижо и Пенда, огромно дърво украсено с бял и червен конец,  Баба Марта сред природата и още много други интересни композиции, всички от които изработени изцяло от естествени материали в духа на българските традиции. Всички те могат да бъдат разгледани в изложбената зала на Културен център Харманли, където ще са на разположение за любопитни посетители до 10-ти март.

Жури на културното събитие бяха Мая Христова – изявен харманлийски творец,  Тамер Халил – скулптор и създател на забележителни композиции и проф. д-р Цонка Каснакова – историк и етнограф. Те бяха натоварени с нелеката задача да изберат сред всички оригинални произведения първите три най-добри проекта. Наградата за почетното I място бе връчена на ОУ „Иван Вазов“, Харманли за техния проект „Картата на България“, изработен от IV „Б“ клас. На II място, с разлика от само 2 точки, остана проект „Къща с двор“ на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Иваново изработен от учениците от III клас. На третото място остана арт проектът на учениците от IX „Б“  клас на ПГЕТ „Захари Стоянов“ гр. Харманли с техният проект „Баба Марта в природата и в душите ни“. В надпреварата се включиха още СУ „Неофит Рилски“, НУ „Алеко Константинов“, НУ „Отец Паисий“, ЦСОП „П.Р. Славейков“.

Всички отбори, участвали в конкурса, получиха атрактивни награди и грамоти, а най-добрите бяха наградени от Кмета на Община Харманли Мария Киркова, която ги поздрави, като им пожела да са здрави, усмихнати и креативни и да съхраняват българските традиции.

За настроението на публиката и в жест на внимание и благодарност към проявеното творчество от възпитаниците на всички местни училища бе фолклорната програма, подготвена от децата от ДГ „Ален Мак“. Заедно със своите учители те представиха българския обичай „Седенка“. Усукваха мартеници, пяха и танцуваха. Учениците от II клас на СУ „Неофит Рилски“ поздравиха гостите на събитието със стихове за утрешния празник. За всички гости на събитието бе поднесена празнична торта.