Усилват контрола по границите заради атентатите в Париж
Усилват контрола по границите заради атентатите в Париж / Dariknews.bg, архив

Засилва се нивото на граничен контрол на външните граници на страната ни, засилва се полицейското присъствие на територията на цялата страна, също и контролът на транзитния трафик на автомобили и на хора, преминаващи през територията на България. Това съобщава МВР по повод днешното заседание на Оперативния щаб по въпросите на сигурността и миграцията в разширен състав във връзка с терористичните атаки от 13 ноември във френската столица Париж.

Анализът на последните събития констатира, че системата за сигурност в Европа е застрашена. За страната ни няма данни за конкретна, непосредствена заплаха. Но съществуват потенциални рискове за усложняване на обстановката. Щабът следи внимателно обстановката и средата за сигурност, като е в непрекъсната връзка и тясно сътрудничество с партньорските служби. Препоръчва се на българските граждани, при възможност, да преосмислят своите планове за пътуване във Франция, съобразно променената ситуация, допъват от МВР.

Междувременно от Главна дирекция „Гранична полиция“ съобщават, че се очаква натоварване на пътникопотока поради въвеждането на временен 100-процентов контрол на външните за ЕС граници на България. По същата причина по-бавно ще се обработват документите за самоличност на преминаващите през ГКПП с Турция, Македония, Сърбия, както и през ГКПП-Аерогара София.