Турски тираджия публикува видео за рекет от наши държавни служби
Турски тираджия публикува видео за рекет от наши държавни служби / netinfo

Турски превозвачи споделят в страница на социалната мрежа горчив опит при преминаване в България. Любителско видео публикува турски тираджия, в което служител на ДАИ Хасково му иска пари за преминаване на българо-турската граница. Водачът на камиона е заснел как е рекетиран от ДАИ и Гранична полиция и е качил видеоматериала в YouTube в края на месец май.

 

От записа се чува как той поздравява на турски и започва да си говори с шофьора, като използва и български и турски думи. Инспекторът иска пари от шофьора, като вместо конкретната сума, използва цветовете на евробанкнотите.

На въпрос на турския тираджия „Пари ли да давам?", отговарът е: „Ми, кво искаш, контрол ли да ти правя?". На въпрос на тираджията: „Кач евро?" (Колко евро?), той отговаря: „Ти си знаеш, комшо, маави (сини), йок кармазъ (не червени)", (синята банкнота (20 евро), а червената (10 евро). Турският шофьор казва, че има само турски пари - 100 лири. Българинът иска още 10 евро, след което се чува как двамата си разменят банкноти.

На второто видео се вижда как камионът спира на последния български пост преди турската бариера на Капитан Андреево и водачът разговаря с жена от Гранична полиция. От разговора се разбира, че тя му иска 5 евро, той предлага 2 лири и се пазарят. Шофьорът се шегува, че рушветът е „за чорба и кебап".

В страницата си в социалната мрежа турските шофьори коментират, че порочната практика не е нещо необичайно в страната ни и затова винаги са подготвени с пари, които да дадат, в случай, че ги спрат за проверка в България.