Гасенето на горския масив продължава
11 пожарни автомобила са включени в гасенето на пожара в Свиленградско. Цяла нощ със стихията се бориха пожарникари от пожарната в Хасково като гасенето на горския масив продължава.

ОД на МВР-Хасково

Подкрепа на място оказват и служители от регионалните дирекции на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Бургас, Стара Загора, Ямбол, Кърджали и Сливен.

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов свика Областния кризисен щаб. Вероятна версия за пожара е обработката на пасища, откъдето е тръгнал огънят. В момента тече разследване.

Продължава гасенето на горския пожар в Сакар планина (СНИМКИ/ВИДЕО)

С цел предотвратяване на пожарите в най-топлия сезон на годината се подготвя заповед за забрана за обработка на пасища след 11:00 часа, съгласувана с министъра на земеделието, храните и горите. Заповедта е във връзка с горещото време и опасността от възникване на пожари.

ОД на МВР-Хасково

Със заповед на Oбластна администрация-Хасково от началото на април са определени мерки, които следва да се спазват през определения пожароопасен сезон в горските територии 5 април до 15 ноември.

Тежката техника работи от около 3 часа на терен и е предоставена от „Мини Марица-изток“, пожарната в Пловдив и частна фирма от Ямбол. През изминалата вечер основната задача пред пожарникарите бе да не се допусне разпространението на пожара на северозапад от пътя Планиново-Устрем.

Служители от горските стопанства участват в гасенето на огнената стихия. Военните също се включиха в борбата с огъня с личен състав и техника.