Съветниците гласуват за парк Капитан Петко Войвода в Димитровград
Съветниците гласуват за парк Капитан Петко Войвода в Димитровград / Дарик радио-Хасково, Архив

Общинският съвет на Димитровград ще заседава от 9.15 ч. днес. 34 са докладните записки, включени от Председателския съвет в проекта за дневен ред. Промени в числеността и структурата на Общинска администрацията администрация в Димитровград предлага кметът Иво Димов. Увеличение с 4 бройки, като от 149 щатовете да станат 153, като 126 са в делегираната от държавата дейност "Общинска администрация", е записано в докладната. Предвижда се създаване на нова дирекция "Европейски и национални програми" и нов отдел със същото име и 5 щата, закриване на отдел "Организационно, материално-техническо и информационно осигуряване", като служителите преминат към дирекция "Административни дейности" и създаване на длъжност директор на дирекция за "Устройство на територията, кадастър и регулация, инвестиционна дейност, околна среда и води".

Председателят Гергана Кръстева е вносител на предложение пространството между улиците „Гросето” и „ Капитан Петко Войвода” в Димитровград, където е паметникът на Капитан Петко Войвода, да получи името Парк” Капитан Петко Войвода”.

Сред по-важните докладни са поемане на общински дълг, необходим за дофинансиране на допълнителни дейности по проекта „Закриване и рекултивация на общинско депо за твърди битови отпадъци на Община Димитровград”, приемането на годишен мониторингов доклад за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в община Димитровград за 2015 година и допълнение към програмата за управление и разпореждане с общинската собственост за 2016 г.

Съветниците ще разглеждат също изменение и допълнение на наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства  на територията на община Димитровград и за определяне броя, местонахождението и сигнализирането на таксиметровите стоянки, ползвани от превозвачите, получили разрешение за извършване на таксиметров превоз, издадено от община Димитровград.

Кметът Иво Димов внася също Програма за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи за 2016 година, предложение за разпределяне на общинската субсидия за читалищата , както и докладни за кандидатстване на Община Димитровград по Програма за Трансгранично сътрудничество Гърция – България 2014 – 2020  и България - Турция 2014-2020. Предоставяне на мери и пасища, общинска собственост, на земеделски стопани, отглеждащи пасищни животни е включено също в проекта за дневен ред. Останалите докладни касаят разпореждане с общинска собственост, включително и концесии на язовири, процедури за устройствени планове и 3 предложения за предоставяне на еднократна финансова помощ по местната наредба за подпомагане на хора в тежко социално положение.