С определение на Окръжния съд в Хасково на заседание е допуснато изпълнението на Европейска заповед за арест (ЕЗА) по отношение на 57-годишен турски гражданин, осъден за незаконен трафик на мигранти в Румъния, съобщиха от Съдебната палата.

Заповедта за международно издирване е издадена от Районен съд в град Арад, Република Румъния, във връзка с изпълнение на влязла в сила присъда, с която мъжът е осъден за две престъпления, извършени през март и юли 2020 г. - трафик на мигранти, и му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок до 3 години и 10 месеца.

Задържаха 21 мигранти в бус на мъж с 31 криминални прояви на АМ „Тракия“

Съдът прие, че издадената ЕЗА отговаря на всички изисквания и съдържа всички необходими реквизити, които се изискват за нейната валидност. Според описаните фактически обстоятелства, при които са извършени престъпленията, за които на той е наложено наказание, те представляват наказания и по Наказателния кодекс.

Решението не подлежи на обжалване. 57-годишният турски гражданин бе задържан на 28 декември 2022 г. на ГКПП „Капитан Андреево“, при опит да влезе в страната. От задържането му до днес той беше с мярка „задържане под стража“, като гаранция за явяването в основното производство по разглеждане на екстрадицията му.

Той е поредният задържан на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, където биват установявани над 90 на сто от издирваните международно лица в Хасковския съдебен район.

Последният случай на допускане изпълнението на Европейска заповед за арест на Окръжен съд-Хасково е от 13 декември миналата година. Тогава магистратите се произнесоха по отношение на 28-годишен германския гражданин, търсен за наркотрафик в родината си.
Валентина Стоева, БТА