Свиленградски ученици-природолюбители дискутираха влажните зони
Свиленградски ученици-природолюбители дискутираха влажните зони / netinfo

Ученици от природолюбителските клубове в СОУ „Д-р Петър Берон" и ОУ „Иван Вазов" бяха участници в образователна дискусия на тема „Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване". Форумът бе организиран от Басейнова дирекция - Пловдив и община Свиленград по повод Световния ден на влажните зони - 2 февруари.

Децата бяха поздравени от директора на Басейнова дирекция Атанаска Тунтова и заместник-кмета Ася Райкова. Чрез мултимедийна презентация експерти от дирекцията запознаха малките природолюбители с многообразието на растителния и животински свят във влажните зони и тяхното значение за биосферата.

Учениците отговаряха на въпроси и дискутираха  как туризмът във влажните зони предоставя ползи на хората и дивата природа. С най-голям интерес разиграха интерактивни игри и попълниха комикси със своите виждания за опазването на природата.

Всички природозащитници и техните ръководители Севдалина Пейкова и Христина Парушева получиха сертификати за участието си във форума и екологични торбички и тениски.

Районът на Свиленград е известен с влажната зона, едно от най-големите находища на блатно кокиче - защитена местност „Лозенски път". В резултат на успешно изпълнен от общината проект в защита и подобряване на условията за развитие на ценното растение, само за една година популацията на блатно кокиче се е увеличила с около 30 процента.