ОУ "Алеко Константинов", Димитровград
ОУ "Алеко Константинов", Димитровград / ОУ "Алеко Константинов", Димитровград
Световния Ден на Характера и Европейския ден на езиците отбелязаха днес с различни инициативи в димитровградското основно училище „Алеко Константинов“. Световният ден на характера в България се отбелязва за 5-а година, като глобален инициатор е организацията “Letit Ripple”, а за страната- група неправителствени организации, най-активни сред които са онлайн платформата „Характер.бг” и фондация „Човек Плюс“.

Инициативата е насочена към набиращото все по-голяма сила разбиране, че образованието на 21 век има два основни фокуса – от една страна, даване на съвременни знания, умения и компетентности, а от друга – формиране на характер и осигуряване на благополучие и щастие на подрастващите, коментират от училищното ръководство.

ОУ "Алеко Константинов", Димитровград
ОУ "Алеко Константинов", Димитровград

Видеоклипове, посветени на деня и темата, гледаха и обсъждаха алековци. Предстои учениците да попълнят въпросник, чрез който ще се включат в националното изследване на характера на подрастващите. Допитването е организирано от фондация „Човек Плюс“.

ОУ "Алеко Константинов", Димитровград
ОУ "Алеко Константинов", Димитровград

Европейският ден на езиците се отбелязва от 2001 г., като основните му цели са свързани с популяризиране на богатото езиково и културно разнообразие в Европа, насърчаване на изучаването на чужди езици във всяка възраст и междукултурното разбирателство. В инициативата се включиха шестокласниците, които се запознаха с официалните езици за Европейския съюз, с числата до 10 на немски, френски, испански и италиански, както и сравниха как се произнасят поздравите „Добър ден!“, „Здравей!“, „Довиждане“, „Благодаря“ и др. на различни езици.