Столичанка, смолянчанин и перничанин грабнаха бронзовите Пегаси на Хасково
Столичанка, смолянчанин и перничанин грабнаха бронзовите Пегаси на Хасково / netinfo

Преди минути в залата на Хасковския драматичен театър “Иван Димов” се състоя тържествената церемония по връчването на наградите “Южна пролет” - Хасково 2008 за най-добри творби, представени на тридневния традиционен конкурс. Наградата за поезия бе присъдена на Бояна Петкова от София, за стихосбирката й “Така ми е”. Тя получи бронзовата статуетка “Пегас”, 1000 лв. и плакет на монумента “Света Богородица”. Челото на класацията за проза оглави Александър Чобанов от Смолян с книга си “Колекция 18”.

За първи път тази година на литературните дни бяха представени и киносценарии. Наградата в тази категория бе спечелена от Иван Владимиров от Перник за сценария му за филма “Валсове и танга от село Бела вода”.

Голямата награда на името на основоположника на модерното българско книгоиздателство “Александър Паскалев” бе присъдена на писателя Иван Енчев за цялостен принос към културното развитие на града ни.

На днешната церемония бе определена и още една награда, “Духът е мъжество”. Получи я Симеон Узунов от Смолян за стихосбирката си “Сънувана прегръдка”.