Стартира състезанието CODE4HASKOVO
Стартира състезанието CODE4HASKOVO / Община Хасково

Състезание по програмиране от серията CODE4TECH стартира в 9.30 ч. днес в Младежки център-Хасково. Това е второто издание на CODE4HASKOVO.  Целта е разработка на прототипи на софтуерни продукти от екипи, които включват между 2 и 5 състезатели в рамките на два дни. Финалът на CODE4HASKOVO е на 24 юни. Тогава участниците трябва да представят своите проекти пред жури и да демонстрират как работят продуктите им.

Темата на състезанието е свързана с областите, които вълнуват най-много целевите групи участници: образование и забавление. Задачата на екипите е да предложат решение на проблем в образованието или да подобрят образователния процес чрез своите разработки. Другото направление е забавление и тук целта е демонстриране на прототип на приложение за свободното време, игра, комуникация и т.н.

Организаторите на CODE4HASKOVO насърчават ученици да се включат в състезанията и да демонстрират уменията си за разработка на прототипи на софтуерни продукти. Всички ученици над 5 клас са добре дошли и ще получат съдействие и индивидуално консултиране от менторите на състезанието. Това е отлична възможност за придобиване на увереност, запознаване с нови технологии и стимулиране на интереса към информационните технологии.

Не е задължително на финала да бъдат представени завършени прототипи с работещи функционалности – достатъчно е да бъде демонстрирана концепцията за продукта и за какво би могъл да се използва. Участниците следва да възприемат CODE4HASKOVO като един празник и възможност да научат нови неща, докато се съревновават в приятелска атмосфера.

Състезанията CODE4TECH се организират с подкрепата на компания за ИТ и аутстафинг, която подпомага развитието на ИТ сектора и ИТ общностите в България, както и със съдействието на считаната за банка. Събитието се реализира в партньорство с Junior Achievement България и Община Хасково.Патрон е евродепутатът Ева Паунова.

За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите пет проекта, оценени най-високо, ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите.

Фондът с награди и стимули е на стойност над 1 000 лв.