Шефът на потрошения работник: Нямам вина за инцидента
Шефът на потрошения работник: Нямам вина за инцидента / netinfo
Шефът на потрошения работник: "Нямам вина за инцидента"
69885
Шефът на потрошения работник: "Нямам вина за инцидента"
Шефът на потрошения работник: "Нямам вина за инцидента"
  • Шефът на потрошения работник: "Нямам вина за инцидента"
  • Шефът на потрошения работник: "Нямам вина за инцидента"

Недялко Господинов, собственик на склада за перилни препарати в Димитровград, където от 12 метра падна работник, се съгласи да говори пред Дарик за инцидента.

Господинов заяви, че има изрична збарана работниците да ползват платформата, от която полетя и едва оцеля 32-годишният Цветелин Лозев. Освен, че върху самото съоръжение има табели забраняващи ползването му от хора, шефът на склада непрекъснато е напомнял за забраната на работниците си, които трябвало да ползват само стълбите за качване на горните етажи. 

Стана ясно, че съоръжението е самоделно направено и абсолютно незаконно, без да е официално въведено в експлоатация. Предстои Дирекция "Технически надзор" да извърши проверка и да наложи съответните санкции. По този въпрос Недялко Господинов обясни пред Дарик, че преди години е закупил склада с това съоръжение в него и не е знаел, че трябва да предприеме някакви специални мерки за узаконяването му. Инспекцията по труда вече е издала акт за спирането на съоръжението.

"Платформата се използва само за сваляне на тоалетна хартия от втория етаж. Тепърва ще проверям дали работниците често са нарушавали забраната за използването му", каза пред Дарик Господинов. 

"Крайно неприятно ми е, направо ме е яд на това което се случи, но не се чувствам виновен", каза още Господинов.     

Пострадалият Цветелин Лозев е започнал работа в склада само преди 17 дни. Според последната информация от бюлетина на полицията работникът е с травма на главен мозък, контузия на бял дроб, счупване на 9-ти и 10-ти прешлен и счупване на лумбален прешлен.

Цветлин е накарал свой колега да го качи с телфера на 3-я етаж и като стигне да го спре. Работникът обаче не чул сигнала за стоп и ел.телфера скъсал въжето при стигане в крайната точка. Платформата заедно с продавача е паднала в мазето на склада.

Шефът на пострадалия заяви, че ще помогне на него и семейството му с каквото е необходимо. Чуйте Недялко Господинов в приложения файл:

Във втория приложен файл, чуйте Красимира Стоянова от инспекцията по труда в Хасково, която разследва злополуката. Тя заяви, че собственикът на складът ще бъде санкциониран с до 15 000 лева. Незаконното съоръжение е трябвало да бъде въведено в експлоатация с акт на РДНСК, да се узакони и от Дирекция "Технически надзор", тъй като се води потенциално опасно съоръжение.