Шефка на детска градина: Не сме благотворителни дружества
Шефка на детска градина: Не сме благотворителни дружества / netinfo
Шефка на хасковска градина:" Не сме благотворителни дружества"
68717
Шефка на хасковска градина:" Не сме благотворителни дружества"
  • Шефка на хасковска градина:" Не сме благотворителни дружества"

Директорите на детските градини в Хасково се срещнаха с медиите днес, за да обяснят и нагледно да представят причините за предлаганото увеличение на таксите за посещаване на детска градина. Срещата се състоя в ОДЗ №15 в кв. "Орфей". Директорите и журналистите бяхме посрещнати с песента "Ало, ало слънчице" в изпълнение на деца от градината. След това започна срещата, която продължи повече от един час.

В най-общи линии стана ясно вече известното. Таксите за детска градина се налага да бъдат увеличени. Според директорките вдигането им е абсолютно уместно, защото градините изнемогват. Постоянната такса трябва да скочи заради увеличаването на постоянните разходи за ток, вода, хигиенни консумативи и т.н. Присъствената такса трябва да се увеличи заради повишаването на средната посещаемост в детските заведения.

Шефките на детските градини изчислиха пред нас, че реално постоянната такса за едно дете месечно трябва да бъде 33 лева, а на практика тя ще се вдигне с 10 лева и ще стане 20 лева. Те подчертаха също, че изчисленията за предлаганото увеличение са направени и предвид икономическото състояние на Общината и че не е уместно да сравняваме Хасковска община с останалите общини.

Ръководителките на ОДЗ-тата заявиха, че повишаването на таксите може да доведе до отлив на деца, но минимален. На срещата стана ясно още, че храната в градините не е поскъпнала като единчна цена, но заради високата посещаемост разходите за нея са се увеличили.

По отношение на настоятелствата директорите отново подчертаха, че внасянето на пари в настоятелството не е задължително, а доброволно. По време на срещата, когато се възроди спор за преференциите, самотните майки, как действително тази такса ще е непосилна за много родители, данъкоплатци, ръководителката на ОДЗ №10 Митра Георгиева попита: "Градините, благотворителни дружества ли сме?". Неуместен въпрос, който прозвуча грубо предвид събитията.

Част от директорите остро се възмутиха от случилото се на сесията, на която трябваше да се дебатира предложението за такса 70 лв. за ОДЗ. Според някои ръководителки шепа майки са направили панаир, подтикнати от новообразувани политически формации.

"Искаме да представим реално ситуацията и затова сме ви събрали, а не да коментираме посилна или непосилна е таксата от 70 лева", заявиха по време на срещата директорите на градините.

Чуйте ги в приложение файл: