Село Равна гора в готовност за евакуация
Село Равна гора в готовност за евакуация / DarikNews, архив

Свиленградското село Равна гора е в готовност за евакуация, тъй като пожарът вече е на метри от селото. Засега обаче не се налага хората да бъдат извеждани спешно от домовете им и да бъде обявено бедствено положение. Всички сили на пожарните служби в региона участват в гасенето. На мястото всеки момент ще пристигнат военните с техника. Поисканият по-рано от временния областен управител на Хасково Кадир Исов хеликоптер от авиобаза Крумово е на мястото и в момента помага за овладяване на огъня към Дервишка могила.

Вече е обхванал площ от над 1000 декара, съобщиха от пресцентъра на МВР. В потушаването на огъня участват 30 пожарникари с шест противопожарни автомобила, както и два автомобила на граничната служба в Свиленград. Към мястото на пожара са изпратени и шест пожарни автомобили от областите Кърджали, Ямбол, Пловдив, Сливен и Смолян, информират от пресцентъра на МВР.

Пожарът е тръгнал от село Студена и вече е преминал 8 км. Всички усилия са насочени към това да не бъде допуснат в населените места. Според началника на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”-Хасково комисар Николай Вълчев тази вечер няма да бъде овладян, тъй като силите са насочени към това да не бъде допуснат в селата. Горят сухи треви, храсти и дървета. Теренът е труднодостъпен, което затруднява положението. В гасенето участват доброволци със земеделска техника, мъжете от Равно поле,  както и 20 от „Гранична полиция”.