Самоосигуряващите се вече могат да декларират започване и спиране на дейност по интернет
Самоосигуряващите се вече могат да декларират започване и спиране на дейност по интернет / Dariknews.bg, архив

Самоосигуряващите се вече могат да подават декларацията при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която са регистрирани, по интернет с безплатния персонален идентификационен код на НАП.

Декларацията се подава в 7-дневен срок от започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на трудовата дейност. С тази декларация тези лица определят и вида на осигуряването си. Със същия документ се декларира и прекъсване или прекратяване на трудовата дейност, което е основание самоосигуряващите се да спрат да внасят осигурителни вноски за периода, в който не осъществяват трудова дейност, поясняват от офиса на НАП в Хасково.
Новата услуга облекчава значително близо 13 000 самоосигуряващи се в област Хасково, които вече няма да се налага да посещават приходната агенция. Този вид декларации могат да се подават по интернет за периоди след началото на 2015 г.

Персоналният идентификационен код (ПИК) се издава безплатно във всеки офис на НАП за броени минути и дава достъп до множество електронни услуги на Агенцията, включително подаване на всички, изисквани от закона данъчни и осигурителни декларации от самоосигуряващите се лица.