С мащабна церемония театърът в Димитровград обявява първия Любимец 13
С мащабна церемония театърът в Димитровград обявява първия Любимец 13 / DarikNews, Архив
С мащабна церемония театърът в Димитровград обявяват първия "Любимец 13"
70840
С мащабна церемония театърът в Димитровград обявяват първия "Любимец 13"
  • С мащабна церемония театърът в Димитровград обявяват първия "Любимец 13"

С мащабна церемония-спектакъл димитровградският общински театър ще обяви първите наградени в първия национален фестивал на актьорското майсторство „Любимец 13”, който бе учреден миналата година и стартира през септември. 6 бяха селектираните за участие постановки, 13- номинираните актьори, сред които: Владимир Карамазов, Юлиян Вергов, Захари Бахаров, Ивайло Христов, Камен Донев, Малин Кръстев, Александър Кадиев, Татяна Лолова, Асен Блатечки, Албена Михова. Лауреата определи 3-членно жури с председател директорът на сливенския театър Николай Недялков. В комисията са още директорът на старозагорския куклен театър Дарин Петков и на кърджалийския „Димитър Димов” – Димо Димов. В два тура е било оценяването, като в първия журито гласува тайно с оценки от 1 до 6 във възходящ ред, а във втория обсъжда и дискутира класирането, след което отново с вот определи носителя на наградата „Любимец 13” за 2013 г. обясни директорът Тодор Боянов, като призна, че до решението комисията стигнала трудно, след доста спорове.

Още една награда- „Любим зрител на димитровградския театър” ще бъде връчена по време на церемонията. Носителят й ще бъде определен чрез жребий, като ще получи пропуск за всички представления до края на 2014 г. В томболата ще участват закупилите билети за спектакъла на 24 март.

С мащабна церемония театърът в Димитровград обявява първия "Любимец 13"
netinfo

Последната, но не по значение награда- „Лице на димитровградския театър”, която се връчва на творци, свързали пътя си с театъра на Димитровград и оставили трайна следа, ще бъде за актрисата Пепа Свинарова и съпругът й Георги Свинаров, (посмъртно)- също актьор и почетен гражданин на Димитровград. Портретите им за т. нар. Стена на славата вече са готови. Техен автор е художникът Йордан Йорданов. До момента за „Лица на димитровградския театър” бяха определени Златина Тодева и Иван Русев, на които призът се присъжда посмъртно и Иван Добчев. До края на 2014 г. ще я получат общо шестима, свързали творческия си път с театъра в Димитровград, издаде в аванс Тодор Боянов. Той е и режисьор на спектакъла-церемония, за който сценарият е на Маргарита Симеонова, сценографията- на Десислава Попова, а музиката- на Христо Намлиев. В него участват над 20 актьори, някои от които публиката ще види в изненадващо амплоа, коментира още Тодор Боянов.

 

С мащабна церемония театърът в Димитровград обявява първия "Любимец 13"
netinfo

 

Идеята на фестивала е на димитровградска сцена да гостуват постановки- образци за актьорско майсторство, като могат да участват всички професионални театри, без жанрови или административни ограничения. Намеренията на организационния комитет, чийто почетен председател е кметът Иво Димов, са фестът да е ежегоден или през година, като общинският театър на Димитровград има правото да финансира спектакъл с участието на избрания за „Любимец 13” актьор. ОДТ „Апостол Карамитев” подготвя и собствена премиера, която е предвидена за края на април. Пиесата е на испански автор, ще се играе на камерна сцена и затова сме планирали три премиерни представления. Работим с актьор, който е и режисьор и се надяваме да изненадаме приятно публиката, издаде в аванс Тодор Боянов. Чуйте го в приложения файл.